Tort makowy z kremem waniliowym: przepis na świąteczne ciasto

2021-03-29
tort-makowy-z-kremem-jak-zrobic-przepis.jpg
Autor: Shutterstock Tort makowy można pokryć biała czekoladą i udekorować
średni
80 min
4

Tort makowy z kremem waniliowym jest łatwiejszy w przygotowaniu niż klasyczny makowiec. Ponadto wspaniale prezentuje się na świątecznym stole. Jeśli chcesz zaimponować gościom, koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis na tort makowy z kremem waniliowym!

Dowiedz się więcej o przygotowaniu maku do wypieków!

Mak: Jakie ma właściwości? Jakie ma wartości odżywcze?

Kupujemy mak - jak rozpoznać dobry mak?

Co zrobić, jeśli mak jest gorzki?

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 300 g maku
  • 270 g drobnego cukru do wypieków
  • 8 dużych jajek (oddzielić żółtka i białka)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki esencji migdałowej
  • krem waniliowy:
  • 600 g schłodzonego serka mascarpone,
  • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki,
  • 5 łyżek cukru pudru (lub więcej, wg smaku)
  • cukier waniliowy lub nasionka z laski wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dzień wcześniej opłukać mak i zalać go wrzącą wodą - tak by go w pełni pokryła. Sparzony mak pozostawić na noc w wodzie.
  • Następnego dnia mak odcisnąć, dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa - używając sitka o najdrobniejszych oczkach, tzw. makowego.
  • Żółtka z cukrem utrzeć mikserem razem na jasną, puszystą masę. Dodać do nich mak, kaszę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Zmiksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  • Osobno ubić sztywną pianę z białek. Dodać do masy z makiem i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Ciasto włożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w temperaturze 175ºC, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche.
  • Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto. Wystudzone wyjąć z formy, pokroić na 3 blaty.
  • Nasączyć i przełożyć kremem waniliowym. Krem waniliowy: kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i wanilię.
  • Do osobnego naczynia wyłożyć serek mascarpone i dodawać do niego ubitą kremówkę, mieszając delikatnie szpatułką. Wychłodzić i przełożyć kremem nasączone ciasto.
  • Przed krojeniem tort pozostawić w chłodzie na kilka godzin.