Tiramisu z rabarbarem i truskawkami - nie sposób mu się oprzeć

Tiramisu z rabarbarem i truskawkami - nie sposób mu się oprzeć

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tiramisu z rabarbarem i truskawkami smakuje obłędnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tiramisu w nieco alternatywnej wersji. przepyszny włoski deser na bazie biszkoptów i sera mascarpone w lekkiej, wiosennej wersji - ze słodkimi truskawkami i kwaskowym rabarbarem. 

Składniki

  • 250 g truskawek

  • 250 g rabarbaru

  • 1 paczka biszkoptów

  • 5 łyżek syropu truskawkowego

  • 0,5 szklanki cukru

  • 5 łyżek likieru pomarańczowego

  • 0,5 kg mascarpone

  • 250 g twarogu

  • 2 łyżki cukru waniliowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrojony na nieduże kawałki rabarbar ugotuj w niewielkiej ilości wody z dodatkiem syropu truskawkowego.

  • Gdy rabarbar będzie miękki, dodaj truskawki i połowę cukru, wymieszaj, gotuj jeszcze chwilkę i zdejmij z ognia. Odstaw masę do ostygnięcia.

  • Mascarpone zmiksuj z twarogiem i resztą cukru.

  • Blaszkę lub naczynie żaroodporne wyłóż biszkoptami, ciasteczka skrop likierem. Rozsmaruj na nich połowę masy owocowej.

  • Na masie owocowej rozłóż połowę masy serowej. Następnie ułóż kolejną porcję biszkoptów, masę owocową i serową.

  • Wierzch udekoruj truskawkami. Wstaw deser na godzinę do lodówki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0