Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze
Tarta z kremem twarogowym i galaretką

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Tarta z kremem twarogowym i galaretką to taki niby sernik, bardzo łatwy w przygotowaniu i smaczny. Ciekawostką jest to, że galaretkę wylewa się pod masę serową, a nie, jak zazwyczaj, na wierzch.
Składniki
Ciasto:
1 szklanka mąki
1 kostka masła
0,5 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 kostka masła
1 kostka tłustego twarogu
0,5 szklanki gęstej śmietany
0,5 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie krok po kroku:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier i żółtka. Zagnieść ciasto, schłodzić.
Formę do tarty wyłożyć schłodzonym ciastem, nakłuć widelcem i posmarować białkiem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wystarczy 25 min. Ciasto wystudzić.
Galaretkę przygotować wg opisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o 1/3. Gdy lekko stężeje wylać ją na wystudzone ciasto i wstawić do lodówki.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser i wyrobić na gładką masę.
Masę serową wyłożyć na galaretkę. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska