Tarta z kremem twarogowym i galaretką

Tarta z kremem twarogowym i galaretką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Tarta z kremem twarogowym i galaretką to taki niby sernik, bardzo łatwy w przygotowaniu i smaczny. Ciekawostką jest to, że galaretkę wylewa się pod masę serową, a nie, jak zazwyczaj, na wierzch.

Składniki

  • Ciasto:

  • 1 szklanka mąki

  • 1 kostka masła

  • 0,5 szklanki cukru pudru

  • 3 żółtka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  •  

  • Masa:

  • 1 kostka masła

  • 1 kostka tłustego twarogu

  • 0,5 szklanki gęstej śmietany

  • 0,5 szklanki cukru pudru

  • cukier waniliowy

  • 1 galaretka truskawkowa

  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier i żółtka. Zagnieść ciasto, schłodzić.

  • Formę do tarty wyłożyć schłodzonym ciastem, nakłuć widelcem i posmarować białkiem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wystarczy 25 min. Ciasto wystudzić.

  • Galaretkę przygotować wg opisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o 1/3. Gdy lekko stężeje wylać ją na wystudzone ciasto i wstawić do lodówki.

  • Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser i wyrobić na gładką masę.

  • Masę serową wyłożyć na galaretkę. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0