Tarta z kremem twarogowym

2021-03-29
Tarta z kremem twarogowym
Autor: Shutterstock
łatwy
0 min
4

Tarta z kremem twarogowym i galaretką to taki niby sernik, bardzo łatwy w przygotowaniu i smaczny. Ciekawostką jest to, że galaretkę wylewa się pod masę serową, a nie, jak zazwyczaj, na wierzch.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 kostka masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  
  • Masa:
  • 1 kostka masła
  • 1 kostka tłustego twarogu
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier i żółtka. Zagnieść ciasto, schłodzić.
  • Formę do tarty wyłożyć schłodzonym ciastem, nakłuć widelcem i posmarować białkiem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wystarczy 25 min. Ciasto wystudzić.
  • Galaretkę przygotować wg opisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o 1/3. Gdy lekko stężeje wylać ją na wystudzone ciasto i wstawić do lodówki.
  • Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser i wyrobić na gładką masę.
  • Masę serową wyłożyć na galaretkę. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
  •