Szarlotka pod owsianą kruszonką - pyszny jabłecznik bez pieczenia
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Kwaskowe jabłka, kruchy spód i niesamowicie chrupiąca kruszonka - to połączenie sprawia, że kubki smakowe szaleją. Szarlotka pod owsianą kruszonką smakuje fantastycznie, jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
 - 4 wafle
 - 100 g klarowanego masła
 - 0,5 szklanki cukru
 - 2 łyżki posiekanych orzechów
 - 1 jajko
 - sól
 - Masa:
 - 2 kwaśne jabłka ( na przykład szara reneta)
 - 6 łyżek płatków owsianych
 - 4 łyżki posiekanych orzechów
 - 1 jajko
 - 3 łyżki masła
 - 3 łyżki miodu
 - 4 łyżki cukru
 - szczypta cynamonu
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wafle drobno pokruszyć, a masło rozpuścić. Wafle wymieszać z masłem i pozostałymi składnikami ciasta.
 - Niedużą tortownicę wyłożyć papierem i przełożyć do niej masę, wyrównać, lekko ubić i schłodzić w lodówce.
 - Obrane jabłka pokroić w kosteczkę i udusić z cukrem i cynamonem, aż się rozpadną. Ostudzić.
 - Płatki i orzechy zrumienić na maśle, dodać żółtko, wymieszać i ostudzić.
 - Z białka ubić pianę i dodać do masy orzechowej razem z miodem.
 - Na schłodzone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć je masą owsiano-orzechową.