Śmietanowiec z galaretką i makiem - pyszne ciasto bez pieczenia

Śmietanowiec z galaretką i makiem - pyszne ciasto bez pieczenia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śmietanowiec z galaretką i makiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Śmietanowiec z galaretką i makiem to szybkie ciasto na zimno. Znakomicie sprawdza się na letni deser. Warto pamiętać, że w wyjątkowe gorące dni warto rozrobić galaretkę w nieco mniejszej ilości wody, niż podaje producent. Szybciej się zsiądzie nie nie rozpłynie się na stole.

Składniki

  • 2 duże opakowania śmietany 18%

  • 5 łyżek cukru pudru

  • 200 ml wody

  • 5 łyżeczek żelatyny

  • 3 galaretki o różnych kolorach

  • 2 łyżki maku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Galaretki - każdą osobno przygotować wg instrukcji na opakowaniu, przelać do płytkiego naczynia, a gdy wystygną wstawić do lodówki do stężenia.

  • Gdy galaretki będą już sztywne (najlepiej przygotować je dzień wcześniej) pokroić je w niewielką kostkę.

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.

  • Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru na sztywno. Dwie łyżki śmietanowej masy wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, a następnie dodać do śmietany i delikatnie wymieszać.

  • Do śmietany dodać pokrojone galaretki i mak, wymieszać. Przełożyć masę do tortownicy o średnicy 24 cm i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Ocena: 2,9
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.