Sernik na spodzie z czerstwego chleba pieczony w niskiej temperaturze

Sernik na spodzie z czerstwego chleba pieczony w niskiej temperaturze

Autor Zdjęcia: Anna Szubińska

Sernik na spodzie z czerstwego chleba wygląda i smakuje obłędnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sernik na spodzie z czerstwego chleba na zakwasie wygląda pięknie, a smakuje wybornie. I pozostawia sporo miejsca na eksperymenty z dodatkami. My postawiliśmy na maliny, ale wybierz to co lubisz: inne owoce, rodzynki, orzechy, jadalne kwiaty. Cokolwiek, co sprawi ci przyjemność.

Składniki

  • 4 jajka

  • 1 kg twarogu na sernik, potrójnie zmielonego

  • 200 ml śmietany 30%

  • 1 szklanka drobnego cukru

  • 100 g mąki pszennej

  • 3 duże kromki chleba na zakwasie

  • 80 g rozpuszczonego masła

  •  

  • Karmel:

  • 5 łyżek cukru

  • 1/4 szklanki wody

  • 50 ml śmietany 30%

  • 1 espresso

  • 70 g masła

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Chleb pokrój bardzo drobno i dokładnie wymieszaj z masłem. Masą wyłóż spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij. Wstaw do lodówki na 15 min.

  • Pozostałe składniki ciasta zmiksuj na gładką masę i wyłóż na schłodzony chlebowy spód.

  • Upiecz w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 160 St.C przez 10 min, następnie zmniejsz temperaturę do 110 st. i piecz 2 godziny.

  • Przygotuj karmel. W tym celu podgrzej w rondelku cukier. Gdy zacznie się topić, ostrożnie dodaj wodę i mieszaj, aż cukier zupełnie się rozpuści.

  • Ciągle mieszając dodaj śmietanę i espresso, gotuj 3 min. Na koniec dodaj sól i masło. Wymieszaj i zestaw z ognia.

  • Sernik podawaj polany karmelem i udekorowany wedle uznania.

Ocena: 3