Polvoron: kruche ciasteczka migdałowe z Andaluzji [Smaczna Historia]

Polvoron: kruche ciasteczka migdałowe z Andaluzji [Smaczna Historia]
Autor: Shutterstock Polvoron - to niezwykle kruche ciastko migdałowe o zawiłej historii
łatwy
25 min
4

Rozwijacie papierek, a tam kruche, słodkie, migdałowe ciastko, które pozostawia w ustach posmak smalcu... To ciastko ma wielu ojców i tylko jedną matkę - hiszpańską inkwizycję. Nie wierzycie, to przeczytajcie. 

Polvoron to kruche hiszpańskie ciasteczko przygotowane na smalcu wieprzowym  i tradycyjnie spożywane w Boże Narodzenie. Ciasteczko jest tak kruche, że rozsypuje się przy najlżejszym dotknięciu w pył, stąd jego nazwa polvoron utworzona od hiszpańskiego słowa polvo, co znaczy proszek.

Do Hiszpanii kruche ciasteczka sprowadzili wywodzący się z północnej Afryki Maurowie. W VIII wieku podbili nieomal cały Półwysep Iberyjski i władali nim przez blisko 8 stuleci. Owe kruche ciastka skąpane w słodkim pudrze, znane w całym arabskim świecie jako ghurayba, robiono, i nadal się je robi, z mąki, mielonych migdałów, cukru oraz oliwy.

Ostatecznie w początkach XIII w. koalicja chrześcijańskich królów wyparła muzułmanów z półwyspu, lecz kruche ciastka przyjęły się i pozostały. I tutaj na scenę historii wkracza hiszpańska inkwizycja. Gdzieś po 1480 roku jej urzędnicy uznali, że badanie składu polvorones będzie doskonałym sposobem wykrywania tajnych Żydów i muzułmanów w regionach południowej Hiszpanii. Od tej chwili prawdziwi chrześcijanie dla odróżnienia od heretyków mieli przyrządzać ciasteczka tylko na smalcu wieprzowym… I tak narodziło się polvoron.

Dzisiaj oryginalne wieprzowe polvorones produkowane są głównie w Andaluzji, gdzie znajduje się około 70 fabryk należących do syndykatu producentów tradycyjnego przysmaku. Ciasteczka, każde oddzielnie, zawijane są w pergamin, jak cukierki. Polvorones znane również pod nazwą mantecados przygotowuje się w całej Hiszpanii, a także w jej dawnych koloniach w Ameryce Łacińskiej i na Filipinach. Kruche ciasteczka produkuje się zarówno na smalcu, maśle, jak i oliwie. Do ciastek dodaje się pokruszone migdały, pistacje, sezam lub inne orzechy.

Polvoron najlepiej smakuje z kieliszkiem dobrej brandy w towarzystwie słodkiej jak ulep czarnej kawy. Spróbujcie sami, oto przepis:

 

Do ciasta można dodać posiekane migdały, orzechy pekanowe lub cashew, albo pistacje. Wierzch ciasteczek można posypać nasionami sezamu lub słonecznika, a nawet polać stopioną czekoladą.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 60 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 125 g smalcu wieprzowego lub masła śmietankowego
  • 75 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  • Mąkę oraz zmielone migdały wymieszać, rozłożyć warstwą na blasze do pieczenia i prażyć w piekarniku przez 5 minut. Wyjąć i przestudzić.
  • Zwiększyć temperaturę pieca do 220°C.
  • W misce wymieszać uprażoną mąkę, mielone migdały i tłuszcz, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i na 30 minut schować do lodówki.
  • Z ciasta uformować wałek o średnicy około 25 mm. Pociąć go na kawałki szerokości również 25 mm. Uformować z nich kuliki. Można również ciasto rozwałkować na placek i używając foremek do ciastek wykroić grube na palec owalne lub okrągłe ciasteczka.
  • Ciasteczka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem (papierem do pieczenia).
  • Piec w piekarniku przez 5 minut lub do momentu przyrumienienia.
  • Pozostawić do ostygnięcia, oprószyć cukrem pudrem i umieścić na talerzu do podania. Jeśli przygotowujecie ciasteczka na prezent to należy owinąć pojedyncze kawałki w papier odporny na tłuszcz.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej