Pleśniak - kruche ciasto z powidłami lub dżemem

2021-03-29
Mirosława Kopoczek
Pleśniak - kruche ciasto z powidłami lub dżemem [WIDEO]
Autor: Shutterstock Pleśniak można upiec z owocami jagodowymi: porzeczkami, malinami, jagodami.
średni
80 min
4

Pleśniak to wyjątkowe ciasto. Wygląda ciekawie dzięki pierzynce z bezy na wierzchu, a smakuje wybornie, bo kwaskowości dodają mu powidła lub konfitury. Świetnie pasuje do codziennej kawy, jak i na wykwintne przyjęcie. Pleśniak jest też doskonałym ciastem na niedzielę.

SKŁADNIKI

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 proszek do pieczenia (małe opakowanie)
  • 25 dag margaryny
  • 20 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • trochę kwaśnej śmietany (1 łyżka)
  • 2 łyżki kakao (ciemny gatunek)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól
  • słoik powideł lub konfitur (z czarnej porzeczki lub wiśniowych)
  • bakalie (siekane orzechy włoskie, laskowe, migdały, garść rodzynek)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przesiać na stolnicę mąkę z proszkiem do pieczenia. Posiekać z mąką zimną margarynę.
  • Dodać cukier, połowę cukru waniliowego, śmietanę, wbić 4 żółtka, odrobinę posolić. Szybko zagnieść.
  • Ciasto podzielić na 3 części. Jedną zagnieść z kakao.
  • Wstawić ciasto do lodówki na 20-30 minut.
  • Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną porcję jasnego ciasta zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować konfiturami. Posypać połową bakalii.
  • Na wierzch zetrzeć porcję ciasta z kakao. Posypać resztą bakalii.
  • Ubić białka  na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i resztę cukru waniliowego. Wyłożyć pianę na ciasto.
  • Zetrzeć ostatnią porcję ciasta, która powinna być ostatnią warstwą.
  • Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200 stopni.
Mirosława Kopoczek