Piernikowe ciasto z owocem kaki: przepis na ciasto z owocem persymony

2021-03-29
Piernikowe ciasto z persymoną: przepis na ciasto z owocem kaki
Autor: thinkstockphotos.com Wilgotne, słodkie i bardzo aromatyczne ciasto z jednym z najsmaczniejszych owoców - persymoną, zwaną również kaki
łatwy
20 min
4

Owoc persymony, zwany również w zależności od kraju pochodzenia hurmą, kaki lub sharonem, ma niezwykle słodki miodowy smak. Doskonale z tym smakiem współgrają mocne piernikowe nuty.  Ciasto z owocami kaki przyprawione mieszanką cynamonu, goździków i ziela angielskiego będzie wybornym dodatkiem do mocnej herbaty lub kawy. Piernikowe ciasto z persymoną ogrzeje wasze ciała i serca w chłodniejsze dni. 

Polecamy również inne przepisy na pierniki: Piernik żytni przekładany powidłami, Świąteczny piernik kawowy oraz Piernik na piwie miodowym.

Sprawdź również >>> Piernik w czekoladzie

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 9 łyżek mleka
  • 9 łyżek oleju
  • 9 łyżek cukru
  • 12 łyżek mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
  • ćwierć łyżeczki soli
  • 2-3 owoce persymony
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  • Persymony obrać, usunąć wewnętrzne zwłóknienie, pociąć na ósemki.
  • Formę wysmarować tłuszczem.
  • Do miski wbić trzy jajka, dodać sól, wymieszać mikserem.
  • Mieszając dodawać kolejno mleko i olej, cukier, na koniec dodać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i przyprawami, ponownie wymieszać. 
  • Ciasto wylać do formy, na wierzchu ułożyć owoce i wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut.
  • Piernik wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.