Zupa pomidorowa na żołądkach drobiowych z ryżem [WIDEO]
Makowy pleśniak - pyszny deser dla rodziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Makowy pleśniak to nowa wersja popularnego ciasta.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 20 OSÓB
Pleśniak to łatwe w wykonaniu i pyszne ciasto, w którym świetnie łączy się lekko kwaskowy smak powideł i słodka beza. Jeśli również je lubicie wyprubujcie również nowej wersji - z makiem. Podajemy sprawdzony przepis na makowy pleśniak.
Składniki
1 opakowanie gotowej masy makowej
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
250 g masła
4 żółtka
4 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżka kakao
Beza:
4 białka
1 opakowanie kisielu cytrynowego
1 szklanka cukru
Przygotowanie krok po kroku:
Mąkę przesiać i posiekać ze schłodzonym masłem. Dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto i podzielić na 3 czę
Jedną część włożyć do zamrażalnika, do kolejnej dodać kakao i zagnieść jeszcze raz, włożyć do lodówki.
Trzecią część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę do pieczenia, rozprowadzić na niej masę makową. Na wierzch zetrzeć ciasto kakaowe.
Białka ubić z cukrem, pod koniec dodając kisiel. Pianę wyłożyć na placek, na nią z kolei zetrzeć ostatnią część ciasta (z zamrażalnika).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok 35 min.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek