Karpatka arbuzowa - pyszny letni deser

2021-03-29
Karpatka arbuzowa
Autor: materiały prasowe Delecta Karpatka arbuzowa to pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto o orzeźwiającym aromacie.
łatwy
60 min
4

Jeśli nie chcesz spędzić połowy dnia w kuchni, a myśl o pysznym deserze w ciepłe dni nie daje Ci spokoju, to świetnym i szybkim pomysłem będzie upieczenie karpatki arbuzowej. Przygotowanie ciasta zajmie zaledwie godzinę.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
  •  
  • Nadzienie:
  • ćwiartka średniego arbuza – 500 ml
  • 200 g masła lub margaryny
  •  
  • Dekoracja:
  • 1 łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem karpatka Delecta, rozcierając masę.
  • Po jej schłodzeniu wbijamy jajka i miksujemy je na najwyższych obrotach przez 5 minut.
  • Masę przekładamy do 2 wyłożonych papierem do pieczenia blaszek i rozsmarowujemy ją.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  • Arbuza obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i miksujemy go za pomocą blendera aż do uzyskania gładkiej masy (tak, aby powstało około 500 ml soku).
  • Następnie, mieszamy zawartość torebki z kremem z niewielką ilością, a pozostały sok gotujemy.
  • Do gotującego się soku wlewamy proszek i gotujemy chwilę, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  • Później krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
  • Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem i przykrywamy górną warstwą ciasta.
  • Na koniec posypujemy karpatkę cukrem pudrem.