Jak gotować fasolę? Czy zawsze należy moczyć fasolę i odlewać wodę?
Ciasto krówkowe - przepis na pyszne ciasto z tofi

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Przepis na pyszne ciasto krówkowe.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Kto z nas nie lubi krówek ciągutek czy karmelu? Sama słodycz rozpływająca się w ustach. Podajemy prosty przepis na ciasto krówkowe. Jego przygotowanie zajmuje około 35 minut.
Składniki
CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
cukier waniliowy
3 łyżki płynnego miodu
100 g masła
2 jajka (żółtka)
pół łyżeczki sody oczyszczonej
odrobina masła do wysmarowania formy
MASA:
3 szklanki mleka
100 g masła
250 ml śmietany kremówki
2 budynie karmelowe
Do dekoracji ciasta będziemy potrzebować puszki masy krówkowej
Przygotowanie krok po kroku:
W pierwszej kolejności zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na dwie części. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę, uprzednio posmarowaną tłuszczem.
Blachę wstawiamy do rozgrzanego do 200ºC piekarnika i pieczemy około 10 minut.
W ten sam sposób postępujemy z drugą częścią ciasta.
Następnie przygotowujemy budynie, według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.
Ucieramy masło, dodając stopniowo budyń, po łyżce.
Następnie ubijamy na sztywną pianę śmietanę kremówkę.
Dodajemy ją powoli do masy budyniowej, delikatnie mieszając.
Masę krówkową nieznacznie podgrzewamy i miksujemy.
Na jednym placku ciasta rozsmarowujemy masę budyniową, a na drugim placku masę krówkową.
Placek z masą budyniową przykrywamy plackiem z polewą krówkową.
Tak przygotowane ciasto krówkowe wkładamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin.