Ciasto krówkowe - przepis na pyszne ciasto z tofi

Ciasto krówkowe - przepis na pyszne ciasto z tofi

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Przepis na pyszne ciasto krówkowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kto z nas nie lubi krówek ciągutek czy karmelu? Sama słodycz rozpływająca się w ustach. Podajemy prosty przepis na ciasto krówkowe. Jego przygotowanie zajmuje około 35 minut.

Składniki

  • CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • cukier waniliowy

  • 3 łyżki płynnego miodu

  • 100 g masła

  • 2 jajka (żółtka)

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • odrobina masła do wysmarowania formy

  • MASA:

  • 3 szklanki mleka

  • 100 g masła

  • 250 ml śmietany kremówki

  • 2 budynie karmelowe

  • Do dekoracji ciasta będziemy potrzebować puszki masy krówkowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • W pierwszej kolejności zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na dwie części. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę, uprzednio posmarowaną tłuszczem.

  • Blachę wstawiamy do rozgrzanego do 200ºC piekarnika i pieczemy około 10 minut.

  • W ten sam sposób postępujemy z drugą częścią ciasta.

  • Następnie przygotowujemy budynie, według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.

  • Ucieramy masło, dodając stopniowo budyń, po łyżce.

  • Następnie ubijamy na sztywną pianę śmietanę kremówkę.

  • Dodajemy ją powoli do masy budyniowej, delikatnie mieszając.

  • Masę krówkową nieznacznie podgrzewamy i miksujemy.

  • Na jednym placku ciasta rozsmarowujemy masę budyniową, a na drugim placku masę krówkową.

  • Placek z masą budyniową przykrywamy plackiem z polewą krówkową.

  • Tak przygotowane ciasto krówkowe wkładamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin. 

Ocena: 1,7