Czekoladowe ciasto grysikowe z malinami i miętą - obłędnie pyszny deser

Czekoladowe ciasto grysikowe z malinami i miętą - obłędnie pyszny deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czekoladowe ciasto grysikowe z malinami i miętą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Czekoladowe ciasto grysikowe z malinami i miętą to idealny deser na przyjemne popołudnie z rodziną. Puszyste i delikatne ciasto czekoladowe nasączone orzeźwiającym syropem miętowym i słodkie, soczyste maliny. czyż nie brzmi to pysznie?

Składniki

  • 100 g kaszy manny

  • 100 g cukru pudru

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 60 g masła

  • 60 g mielonych migdałów

  • 3 jajka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  •  

  • Syrop:

  • 4 łyżki cukru

  • 2 łyżki masła

  • 0,5 pęczka mięty

  •  

  • Dekoracja:

  • 1 słoik konfitury malinowej

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 100 g malin

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia.

  • Składniki syropu zagotować i odstawić do wystygnięcia.

  • Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać kasze mannę, migdały i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.

  • Do masy jajecznej dodać wystudzaną czekoladę i połączyć składniki. Przelać do wysmarowanej masłem tortownicy i piec 40 min w temperaturze 160 st. C.

  • Przecedzić syrop i nasączyć nim wystudzone ciasto, wstawić na 2 godziny do lodówki.

  • Wierzch ciasta posmarować konfiturami i udekorować świeżymi malinami. Oprószyć cukrem pudrem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5