Rozgrzewająca zupa z pieczonych warzyw: idealna do kubka
Czekoladowe ciasto grysikowe z malinami i miętą - obłędnie pyszny deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Czekoladowe ciasto grysikowe z malinami i miętą
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 50 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Czekoladowe ciasto grysikowe z malinami i miętą to idealny deser na przyjemne popołudnie z rodziną. Puszyste i delikatne ciasto czekoladowe nasączone orzeźwiającym syropem miętowym i słodkie, soczyste maliny. czyż nie brzmi to pysznie?
Składniki
100 g kaszy manny
100 g cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
60 g masła
60 g mielonych migdałów
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Syrop:
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
0,5 pęczka mięty
Dekoracja:
1 słoik konfitury malinowej
2 łyżki cukru pudru
100 g malin
Przygotowanie krok po kroku:
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia.
Składniki syropu zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać kasze mannę, migdały i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Do masy jajecznej dodać wystudzaną czekoladę i połączyć składniki. Przelać do wysmarowanej masłem tortownicy i piec 40 min w temperaturze 160 st. C.
Przecedzić syrop i nasączyć nim wystudzone ciasto, wstawić na 2 godziny do lodówki.
Wierzch ciasta posmarować konfiturami i udekorować świeżymi malinami. Oprószyć cukrem pudrem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska