Ciasto zebra - słodki, kulinarny powrót do lat 90-tych. Tak proste, tak pyszne!

Ciasto zebra - słodki, kulinarny powrót do lat 90-tych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zebra to smaczne smaczne ciasto, które było popularne w latach 90-tych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Zebra to pyszna pasiasta babka, która może być ozdobą stołu. Wygląda pięknie, a uzyskanie takiego efektu wcale nie jest trudne. Ciasto było modne w latach dziewięćdziesiątych, było pierwszym, które w życiu upiekłam, zachęcona przez mamę, która przygotowywała ją dla nas regularnie.

Składniki

  • 5 jajek

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka wody gazowanej

  • 1 szklanka oleju

  • 3 szklanki mąki

  • 3 łyżki mąki

  • 3 łyżki kakao

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę (3 szklanki) przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

  • Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kogel-mogel powinien być jasny i puszysty.

  • Do ubitych jajek wlać cienkim strumieniem olej, a następnie n zmianę dodawać po trochu mąki i wody.

  • Gdy składniki całkowicie się połączą podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej 3 łyżki mąki.

  • Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

  • Na środek tortownicy wylać niewielką porcję ciemnego ciasta, w jej środek wlać podobną porcję jasnego ciasta.

  • Wlewać na środek naprzemiennie ciasto ciemne i jasne, aż do końca obu mas.

  • Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 60 min lub do suchego patyczka.

Ocena: 3,4