Ciasto z kaszy manny z serem mascarpone - puszyste i wilgotne

Ciasto z kaszy manny z serem mascarpone - puszyste i wilgotne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto z kaszy manny i mascarpone udekoruj płatkami migdałów i listkiem melisy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Delikatne ciasto z kaszy manny i serka mascarpone nasączone słodkim syropem z nutą pomarańczy i amaretto to pyszny deser, który zachwyci rodzinę. Miękkie, puszyste i wilgotne - po prostu rewelacja.

Składniki

  • 500 g mascarpone

  • 500 g kaszy manny

  • 4 jajka

  • 300 g cukru

  • 125 g stopionego masła

  • 3 łyżki soku pomarańczowego

  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

  • płatki migdałowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mascarpone utrzyj z masłem i 1 łyżką cukru. Cały czas mieszając dodawaj po 1 jajku.

  • Kaszę mannę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy, wymieszaj.

  • Kwadratową blaszkę (25 cm) wysmaruj tłuszczem i przelej do niej ciasto.

  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45 min.

  • Resztę cukru zagotuj z połowa szklanki wody, sokiem pomarańczowym i drobiną amaretto.

  • Gorącym syropem nasącz gorące jeszcze ciasto. Posyp płatkami migdałowymi.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,7