Ciasto miodowo-twarogowe - pyszna przekąska na pocieszenie

Ciasto miodowo-twarogowe - pyszna przekąska na pocieszenie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto miodowo-twarogowe to pyszna pociecha po ciężkim dniu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

To ciasto jest jednocześnie puszyste i wilgotne. Pachnie intensywnie olejkiem eterycznym pochodzącym ze skórki cytrynowej. Blasku dodają mu jedyne w swoim rodzaju klejnoty - rodzynki i migdały.

Składniki

  • 125 g masła

  • 200 g miodu

  • 3 jajka

  • 125 g chudego twarogu

  • skórka z 1 cytryny

  • 100 g rodzynek

  • 15 migdałów

  • 400 g mąki pszennej

  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło utrzeć z miodem i jajkami na puszystą masę.

  • Dodać twaróg, skórkę z cytryny, rodzynki i posiekane migdały.

  • Mąkę wymieszać  z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do masy na przemian z mlekiem. Cały czas mieszać.

  • Gdy ciasto będzie jednolite przelać do natłuszczonej keksówki.

  • Piec 60 min w temperaturze 170 st. C.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9