Ciasto gruszkowo-imbirowe

2021-03-29
Ciasto gruszkowo-imbirowe
Autor: Shutterstock Ciasto gruszkowo-imbirowe świetnie smakuje na ciepło.
łatwy
30 min
4

Przepis na ciasto gruszkowo-imbirowe pochodzi ze starej książki z przepisami kuchni włoskiej. Jest niezwykle aromatyczne i świeże. Przygotowyje się je szybko i bardzo łatwo.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kostka miękkiego masła
  • 150 g miałkiego cukru
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 kg gruszek
  • 1 łyżka brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 3/4 masła utrzeć cukrem przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, imbirem i jajkami na gładką masę.
  • Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 22 cm. Wygładzić wierzch.
  • Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i cienko pokroić w plastry. Ułożyć na cieście i posypać cukrem.
  • Resztę masła w formie wiórków położyć na wierzchu ciasta.
  • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 40 min.