Ciasto gruszkowo-imbirowe - znakomity dodatek do herbaty

Ciasto gruszkowo-imbirowe - znakomity dodatek do herbaty

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto gruszkowo-imbirowe świetnie smakuje na ciepło.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Przepis na ciasto gruszkowo-imbirowe pochodzi ze starej książki z przepisami kuchni włoskiej. Jest niezwykle aromatyczne i świeże. Przygotowyje się je szybko i bardzo łatwo.

Składniki

  • 1 kostka miękkiego masła

  • 150 g miałkiego cukru

  • 200 g mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżeczki mielonego imbiru

  • 0,5 kg gruszek

  • 1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • 3/4 masła utrzeć cukrem przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, imbirem i jajkami na gładką masę.

  • Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 22 cm. Wygładzić wierzch.

  • Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i cienko pokroić w plastry. Ułożyć na cieście i posypać cukrem.

  • Resztę masła w formie wiórków położyć na wierzchu ciasta.

  • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 40 min.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7