Delicje - bezglutenowe i bezmleczne ciasto o smaku delicji
Ciasto Delicje to doskonała kompozycja dobrego smaku i zdrowych słodkości. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na te słodkości już teraz!
SKŁADNIKI
- 2 jaja
- ćwierć szklanki mąki kukurydzianej
- ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru lub odpowiednia ilość stosowanego zamiennika cukru
- miąższ z laski wanilii lub 1 łyżeczka ekologicznego cukru waniliowego
- 3 galaretki o dowolnym smaku
- tabliczka bezglutenowej gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Białka oddziel od żółtek i miksuj aż powstała z nich piana stanie się sztywna. Nie przestając miksować, dodawaj do niej po jednym żółtku i części cukru oraz wanilię. Do ubitych jaj dodaj przesianą mąkę i całość delikatnie wymieszaj łyżką.
Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej tortownicy, a następnie piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut w programie góra-dół.
W rondlu zagotuj 3 szklanki wody. Do wrzącej wody wsyp 3 opakowania galaretki, zestaw z palnika i mieszaj aż zawarta w nich żelatyna zupełnie się rozpuści. Rondel z zawartością odstaw do wystudzenia.
Upieczonego biszkoptu nie wyciągaj z tortownicy, a kiedy zupełnie ostygnie, wyłóż na niego tężejąca galaretkę i rozsmaruj ją równomiernie po całej powierzchni ciasta.
Szczelnie zafoliuj tortownicę i schłodź ciasto przez godzinę w lodówce. Po tym czasie zalej galaretkę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wystudzoną czekoladą. Ponownie wyrównaj powierzchnię ciasta i odstaw je do chłodziarki na kolejne kilkanaście minut.