Churros na tłusty czwartek – przepis Anny Starmach [WIDEO]

Churros na tłusty czwartek – przepis Anny Starmach [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Churros tradycyjnie podaje się z czekoladą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Churros to popularne w Hiszpanii podłużne ciastka ptysiowe smażone na głębokim oleju, najczęściej podawane z czekoladą do kawy. W kawiarniach zamawia się "cafe con churros". Przepis na hiszpańskie churros warto wypróbować w tłusty czwartek. Oto przepis na churros według Anny Starmach, jurorki "MasterChefa".

Składniki

  • 200 ml wody

  • 100 g masła

  • 50 g drobnego cukru

  • 200 g mąki pszennej

  • duża szczypta cynamonu

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 4 jajka

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku gotujemy wodę z masłem i cukrem. Czekamy, aż wszystko się rozpuści. Zestawiamy z ognia.

  • Dodajemy mąkę, cynamon i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy.

  • Gdy ciasto przestygnie wbijamy jajka, masę dokładnie mieszamy.

  • Ciasto wkładamy do specjalnego rękawa cukierniczego z końcówką "gwiazdka".

  • Rozgrzewamy w garnku olej i na gorący wyciskamy paski ciasta, ok. 10 cm.

  • Smażymy na złoty kolor ok. 3-4 minut.

  • Wyjmujemy na papierowe ręczniki i odsączamy tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem.

Ocena: 3