Buraczane ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą

Buraczane ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto buraczane smakuje jak najlepsze brownie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasto z buraków? Czemu nie, może być słodkie, czekoladowe i pyszne, a dodatkowo zniewalająco pachnieć aromatyczną skórką pomarańczową. Kotoś jest jeszcze nie przekonany?

Składniki

  • 4 nieduże buraki

  • 2/3 kostki masła

  • 1/3 szklanki mleka

  • 1 szklanka cukru

  • 5 łyżek kakao

  • 6 łyżek mocnej kawy

  • 5 jajek

  • szczypta soli

  • 150 g mąki pszennej

  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki umyć, ugotować, obrać i zetrzeć na drobnej tarce ma papkę.

  • Masło rozpuścić w rondlu, dodać mleko, kakao i 2/3 cukru. Dokładnie wymieszać i zagotować.

  • Wystudzić, a następnie dodać buraki, kawę, skórkę i żółtka. Dokładnie wymieszać.

  • Z białek ubić pianę z dodatkiem reszty cukru. Dodać ją do masy buraczanej i delikatnie wymieszać.

  • Na koniec dodać przesianą mąkę. Wymieszać i ciasto przelać do natłuszczonej formy.

  • Piec 70 min w temperaturze 180 st.C. Polać polewą czekoladową.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5