Sos chrzanowy z suszonymi morelami i migdałami - aromatyczny dodatek do mięs
Bezglutenowe rogaliki z nadzieniem - szybki przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Rogaliki bezglutenowe? Czemu nie!
Ocena: 4,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 80 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Na diecie bezglutenowej nie trzeba rezygnować ze słodkich wypieków. Kruche i pachnące rogaliki można nadziać czekoladą, marmoladą, nutellą, konfiturą lub owocami, np. bananami.
Składniki
ok. 3 szklanek mąki bezglutenowej
2 łyżki cukru pudru
5 dag świeżych drożdży
kilka łyżek mleka (może być sojowe)
4 żółtka
10 dag masła
dodatkowe 3/4 szklanki cukru pudru i dodatkowe 4/5 szklanki mleka
wybrane nadzienie (czekolada, dżem)
papier do pieczenia
Przygotowanie krok po kroku:
Blachę wyściełamy papierem i nagrzewamy w piekarniku nastawionym na około 100 stopni. Drożdże rozprowadzamy w kilku łyżkach (około 1/5 szklanki) ciepłego mleka oraz dwóch łyżkach cukru pudru. Odstawiamy na około 20 minut. Żółtka czterech jaj ucieramy z 3/4 szklanki cukru pudru, białka odstawiamy. Słodkie żółtka łączymy ze szklanką mąki i 4/5 szklanki mleka. 10 dag masła rozpuszczamy, po czym studzimy, po czym powoli wlewamy do całej masy. Mieszamy, dodajemy przygotowany wcześniej rozczyn drożdżowy i resztę mąki. Wszystko razem wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta. Zostawiamy je na około 50 minut w ciepłym miejscu, w misce i przykryte ściereczką. Po niepełnej godzinie rozwałkowujemy ciasto i kroimy je na trójkąty. Na każdym kładziemy łyżkę konfitury, dżemu, czekolady lub kawałek owocu i zawijamy. Rogaliki smarujemy białkiem, w międzyczasie podkręcamy piekarnik do 170-180 stopni i pieczemy przez około 20 minut. Gotowe rogaliki można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.