Zniewalające ciasto twarogowe pachnące rozmarynem

2021-03-29
Ciasto twarogowe
Autor: Shutterstock Ciasto twarogowe z syropem z rozmarynu
łatwy
30 min
4

Pora na trochę inny sernik. Pachnący ziołami i skórką z cytrusów, słodki i urzekający. Dziś podajemy sprawdzony przepis na ciasto twarogowe pz syropem rozmarynowym.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 8 jaj
  • małe opakowanie orzechów laskowych
  • 200 g suszonych owoców
  • opakowanie tłustego twarogu
  • 0,5 szklanki maki
  • 2 pomarańcze
  • 3 cytryny
  •  
  • Syrop:
  • 1 łyżka cukru
  • pół szklanki wody
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Aby przygotować syrop, rozpuść cukier w wodzie i zagotuj, zredukuj połowę płynu.
  • Zdejmij z ognia, wrzuć rozmaryn, przykryj naczynie i odstaw.
  • Masło utrzyj z cukrem, a następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając.
  • Następnie do masy dodaj ser i wymieszaj.
  • Owoce posyp odrobiną mąki i dodaj do masy, podobnie jak posiekane orzechy.
  • Białka utrzyj na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
  • Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz mąką, wyłóż masę, wygładź jej wierzch.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika (170 st. C.) na 60 min.
  • Po ostygnięciu ponakłuwaj widelcem i nasącz syropem.