Włoskie faworki - bosko lekkie ciasteczka karnawałowe
Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej - przepis bezglutenowy

Autor Zdjęcia: Marta Szloser
Bezglutenowa pascha z kaszy jaglanej
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 70 MINUT
Porcja dla: 1 OSÓB
Pascha jaglana to tradycyjny wielkanocny deser w wersji bezglutenowej. Pascha z kaszy jaglanej to propozycja dla osób chorych na celiakię, cierpiących z powodu alergii lub nadwrażliwości na gluten. Przepis na paschę z kaszy jaglanej z pewnością docenią także zwolennicy zdrowej i lekkiej diety. Przepis pochodzi z książki "Święta bez pszenicy", wyd. Bukowy Las.
Składniki
160 g kaszy jaglanej
80 g nerkowców
80 g migdałów
80 g daktyli, rodzynek lub suszonych moreli (albo ich mieszanka)
150 g dowolnych orzechów, suszonych owoców, kandyzowanej skórki pomarańczowej itp.
400 ml mleka kokosowego
50 g ksylitolu
skórka starta z 1 ekocytryny + 2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oleju kokosowego lub wegańskiej margaryny Alsan-Bio
1 łyżka amaretto lub domowego ekstraktu migdałowego
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
Przygotowanie krok po kroku:
Nerkowce i migdały zalej na noc wodą. Rano dokładnie odsącz na sicie, z migdałów zdejmij skórkę.
Kaszę jaglaną podpraż na suchej patelni i przelej wrzątkiem.
W garnku zagotuj mleko z ksylitolem, wanilią i daktylami, rodzynkami lub suszonymi morelami. Wrzuć kaszę jaglaną i gotuj do miękkości (w razie potrzeby dolej więcej wody). Odstaw do przestudzenia.
Namoczone orzechy, ugotowaną i przestudzoną kaszę z owocami, olej, sok z cytryny oraz amaretto zmiksuj razem w blenderze na w miarę gładki krem. Spróbuj i ewentualnie dosłodź miodem, syropem daktylowym lub ksylitolem zmielonym na puder.
Do zmiksowanej masy dodaj skórkę z cytryny oraz 150 g różnych bakalii, pokrojonych na mniejsze kawałki. Wymieszaj.
Przełóż masę na sitko o średnicy mniej więcej 18 cm i pojemności 700–800 ml wyłożone czystą ściereczką lub gazą. Wyrównaj wierzch, przykryj. Umieść sitko na misce i wstaw do lodówki na kilka-kilkanaście godzin, by pascha dobrze stężała.
Gotową wyjmij z lodówki i dowolnie udekoruj. Podawaj schłodzoną.