Salmorejo - oryginalny andaluzyjski chłodnik z pomidorów, z szynką i jajkiem
2021-04-01
łatwy
15 min
4
Salmorejo, to obok gazpacho drugi co do popularności andaluzyjski chłodnik, ale znacznie od niego pożywniejszy, gdyż zawiera szynkę dojrzewającą, jajko na twardo i jest robiony na bazie chleba lub bułki. Nie tylko więc gasi pragnienie, ale pozwala się najeść do syta.
SKŁADNIKI
- 1 bagietka pokrojona w kromki
- 6 dużych, miękkich pomidorów, obranych ze skórki
- 1 papryka
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka czerwonego octu winnego (opcjonalnie)
- 70 ml oliwy z oliwek
- sól do smaku
- 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
- 4 plasterki drobno posiekanej szynki dojrzewającej (np. jamón serrano)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bagietkę zalać wodą, żeby zmiękła.
- Do naczynia, w którym będziemy miksować wrzucić pokrojone w kostkę pomidory i paprykę (bez gniazda nasiennego), czosnek, rozmiękczoną bułkę, sól i wlać ew. ocet.
- Podczas miksowania składników należy cienką stróżką wlewać do chłodnika oliwę z oliwek. Podawać na zimno z posiekanym jajem i kawałkami dojrzewającej szynki, pokropione oliwą. Salmorejo gotowe.