Rozgrzewająca zupa z pieczonych warzyw: idealna do kubka
Chłodnik litewski z botwinki z maślanką i jogurtem - danie na lato

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Chłodnik litewski z botwinki w wersji nieco odchudzonej, czyli bez przypiekanego mięsa i nie na pełnotłustym zsiadłym mleku, ale na jogurcie i maślance.
Ocena: 4,5
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sprawdź, jak szybko przyrządzić chłodnik litewski z botwinki. Latem nie tylko warto zadbać o zdrową dietę, lecz także powalczyć nieco ze skutkami upałów. Dlatego chłodniki to dania idealne na gorące dni.
Składniki
pęczek botwiny
1 długi ogórek
3-4 spore ogórki małosolne
pęczek rzodkiewek
pęczek koperku
1 litr maślanki
2 duże kubki jogurtu naturalnego
1 drobiowa kostka rosołowa (najlepiej domowa)
sól, pieprz
8 jaj
Przygotowanie krok po kroku:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Umytą botwinkę drobno kroimy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby wszystkie cząstki były lekko zanurzone. Do garnka dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu, aż buraczki staną się miękkie (ok. 20 min). Tak przygotowaną botwinkę wraz z wywarem odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka gotujemy na twardo. Świeży ogórek obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Umyte rzodkiewki i ogórki małosolne również ścieramy. Koper drobno siekamy. Można zostawić kilka całych gałązek do dekoracji.
Do ugotowanej botwinki dodajemy starte warzywa, maślankę, jogurt i posiekany koper. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane wcześniej i ostudzone jajka obieramy i kroimy w ćwiartki. Część z nich dodajemy do gotowego chłodnika. Kilka ćwiartek można zostawić do dekoracji.
Tak przygotowaną zupę schładzamy. Chłodnik będzie się ładnie prezentował, gdy udekorujemy go ćwiartkami z jajek oraz gałązkami świeżego koperku.