Wyborny chłodnik z melona galia i brzoskwiń. Orzeźwiająca zupa owocowa na upały

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Chłodnik z melona galia i brzoskwiń to orzeźwiająca zupa owocowa. Wprost idealna na upały. Jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, możecie dodać nieco czarnego pieprzu lub bazyliowej oliwy. Melonowy chłodnik z brzoskwiniami to najlepsze orzeźwienie w upalny dzień. Poznajcie prosty przepis na ten letni przysmak.
Jak zrobić z melona i brzoskwiń?
Przepis na pyszny i orzeźwiający chłodnik z melona galia i brzoskwiń jest bardzo łatwy. Wystarczy zblendować pokrojonego melona i brzoskwinie, a następnie dolać wodę. Na koniec należy doprawią zupę solą i sokiem z limonki. Chłodnik melonowy z dodatkiem słodkich brzoskwiń najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Dla wielbicieli chłodników kilka świetnych przepisów
Chłodniki, czyli chłodzące i orzeźwiające zupy na upały, są popularne w wielu kuchniach świata. W pyszne zupy schładzające rozgrzane ciało szczególnie obfitują kuchnie krajów basenu Morza Śródziemnego. Oto kilka sprawdzonych przepisów opracowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl:
- Czorba: przepis na bułgarski chłodnik
- Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów
- Ajo blanco - przepis na hiszpański chłodnik z czosnku i migdałów
- Okroszka: przepis na rosyjski chłodnik z kwasem chlebowym
- Grecki chłodnik z ogórków z miętą
- Tarator, czyli chłodnik bułgarski
- Salmorejo - oryginalny andaluzyjski chłodnik z pomidorów, z szynką i jajkiem
SKŁADNIKI
- 1 melon galia
- 4 brzoskwinie
- 1-2 szklanki wody gazowanej
- 1-2 łyżki soku z limony
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka listków melisy lub mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Melona rozkroić, usunąć gniazdo nasienne i wykroić miąższ.
- Brzoskwinie rozkroić, usunąć pestkę, pokroić na kawałki.
- W malakserze lub blenderze kielichowym zmiksować kawałki melona i brzoskwini na gładkie purèe.
- Dodać tyle wody mineralnej, aby uzyskać satysfakcjonującą gęstość zupy.
- Doprawić sokiem z limony i solą. Wymieszać.
- Schłodzić w lodówce. W upalny dzień chłodzić co najmniej 1 godzinę.
- Podawać z łyżką jogurtu, przybrany listkami melisy lub mięty.