Zupa fasolowa - przepis na treściwą fasolówkę na wędzonce
Chłodnik z melona galia i brzoskwiń na upały: orzeźwiająca zupa owocowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Chłodnik z melona Galia i brzoskwiń - idealna zupa owocowa na upały
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Chłodnik z melona galia i brzoskwiń to orzeźwiająca zupa owocowa. Wprost idealna na upały. Jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki to możecie dodać nieco czarnego pieprzu lub bazyliowej oliwy. Melonowy chłodnik z brzoskwiniami to najlepsze orzeźwienie w upalny dzień. Polecam!
Składniki
1 melon galia
4 brzoskwinie
1-2 szklanki wody gazowanej
1-2 łyżki soku z limony
1/2 łyżeczki soli
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżka listków melisy lub mięty do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Melona rozkroić, usunąć gniazdo nasienne, wyciąć miąższ.
Brzoskwinie rozkroić, usunąć pestkę, pokroić na kawałki.
W malakserze lub mikserze kielichowym zmiksować kawałki melona i brzoskwini na gładkie puree.
Dodać tyle wody mineralnej, aby uzyskać satysfakcjonującą gęstość zupy.
Doprawić sokiem z limony i solą. Wymieszać.
Schłodzić w lodówce. W upalny dzień chłodzić co najmniej 1 godzinę.
Podawać z łyżką jogurtu, przybrany listkami melisy lub mięty.
Dla wielbicieli chłodników kilka świetnych przepisów:
Chłodniki, czyli chłodzące i orzeźwiające zupy na upały są popularne w wielu kuchniach świata. W pyszne zupy schładzające rozgrzane ciało szczególnie obfitują kuchnie krajów basenu Morza Śródziemnego. Oto kilka sprawdzonych przepisów opracowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl: