Wyborny chłodnik z melona galia i brzoskwiń. Orzeźwiająca zupa owocowa na upały

Chłodnik z melona Galia i brzoskwiń na upały: orzeźwiająca zupa owocowa
Autor: Shutterstock Chłodnik z melona Galia i brzoskwiń - idealna zupa owocowa na upały
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chłodnik z melona galia i brzoskwiń to orzeźwiająca zupa owocowa. Wprost idealna na upały. Jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, możecie dodać nieco czarnego pieprzu lub bazyliowej oliwy. Melonowy chłodnik z brzoskwiniami to najlepsze orzeźwienie w upalny dzień. Poznajcie prosty przepis na ten letni przysmak.

Jak zrobić z melona i brzoskwiń?

Przepis na pyszny i orzeźwiający chłodnik z melona galia i brzoskwiń jest bardzo łatwy. Wystarczy zblendować pokrojonego melona i brzoskwinie, a następnie dolać wodę. Na koniec należy doprawią zupę solą i sokiem z limonki. Chłodnik melonowy z dodatkiem słodkich brzoskwiń najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Dla wielbicieli chłodników kilka świetnych przepisów

Chłodniki, czyli chłodzące i orzeźwiające zupy na upały, są popularne w wielu kuchniach świata. W pyszne zupy schładzające rozgrzane ciało szczególnie obfitują kuchnie krajów basenu Morza Śródziemnego. Oto kilka sprawdzonych przepisów opracowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl: 

SKŁADNIKI

  • 1 melon galia
  • 4 brzoskwinie
  • 1-2 szklanki wody gazowanej
  • 1-2 łyżki soku z limony
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka listków melisy lub mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Melona rozkroić, usunąć gniazdo nasienne i wykroić miąższ. 
  • Brzoskwinie rozkroić, usunąć pestkę, pokroić na kawałki.
  • W malakserze lub blenderze kielichowym zmiksować kawałki melona i brzoskwini na gładkie purèe.
  • Dodać tyle wody mineralnej, aby uzyskać satysfakcjonującą gęstość zupy.
  • Doprawić sokiem z limony i solą. Wymieszać.
  • Schłodzić w lodówce. W upalny dzień chłodzić co najmniej 1 godzinę.
  • Podawać z łyżką jogurtu, przybrany listkami melisy lub mięty. 
Beszamel: Czy warto jeść melony? Poznaj właściwości melonów
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej