Chłodnik z melona galia i brzoskwiń na upały: orzeźwiająca zupa owocowa

Chłodnik z melona galia i brzoskwiń na upały: orzeźwiająca zupa owocowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chłodnik z melona Galia i brzoskwiń - idealna zupa owocowa na upały

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chłodnik z melona galia i brzoskwiń to orzeźwiająca zupa owocowa. Wprost idealna na upały. Jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki to możecie dodać nieco czarnego pieprzu lub bazyliowej oliwy. Melonowy chłodnik z brzoskwiniami to najlepsze orzeźwienie w upalny dzień. Polecam!

Składniki

  • 1 melon galia

  • 4 brzoskwinie

  • 1-2 szklanki wody gazowanej

  • 1-2 łyżki soku z limony

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 200 g jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka listków melisy lub mięty do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Melona rozkroić, usunąć gniazdo nasienne, wyciąć miąższ. 

  • Brzoskwinie rozkroić, usunąć pestkę, pokroić na kawałki.

  • W malakserze lub mikserze kielichowym zmiksować kawałki melona i brzoskwini na gładkie puree.

  • Dodać tyle wody mineralnej, aby uzyskać satysfakcjonującą gęstość zupy.

  • Doprawić sokiem z limony i solą. Wymieszać.

  • Schłodzić w lodówce. W upalny dzień chłodzić co najmniej 1 godzinę.

  • Podawać z łyżką jogurtu, przybrany listkami melisy lub mięty. 

Dla wielbicieli chłodników kilka świetnych przepisów:

Chłodniki, czyli chłodzące i orzeźwiające zupy na upały są popularne w wielu kuchniach świata. W pyszne zupy schładzające rozgrzane ciało szczególnie obfitują kuchnie krajów basenu Morza Śródziemnego. Oto kilka sprawdzonych przepisów opracowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl: 

Czorba: przepis na bułgarski chłodnik

Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).