Chłodnik ogórkowy: przepis

Chłodnik ogórkowy: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chłodnik z ogórków: przepis na orzeźwienie w upalny dzień.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chłodnik ogórkowy w upalny dzień może zastąpić tradycyjną zupę ogórkową. Jest lekki, orzeźwia i przede wszystkim świetnie smakuje. Sprawdź, jak go przygotować.

Składniki

  • 1 i 1/2 kg ogórków

  • 1 pęczek rzodkiewki

  • pół pęczka koperku

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/2 l maślanki

  • 1/4 l kefiru

  • sok z cytryny

  • sól

  • cukier

  • pieprz cayenne

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa dokładnie umyj. Kawałek ogórka odłóż, resztę obierz, zetrzyj na tarce i połącz z maślanką, kefirem, połową koperku i wyciśniętym ząbkiem czosnku.

  • Dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem cayenne oraz sokiem z cytryny i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

  • Rzodkiewki i resztę ogórka (ze skórką) pokrój w cienkie plastry, następnie udekoruj nimi chłodnik, a na końcu posyp koperkiem.

Chłodnik, najlepsza zupa na upały

Podczas letnich upałów pocimy się. Z potem tracimy mnóstwo elektrolitów. Musimy je uzupełniać. Najlepszym sposobem uzupełnienia elektrolitów i wody w organizmie jest spożywanie dużej ilości niskokalorycznych warzyw i nabiału. Warzywo takie jak ogórek to woda i życiodajne pierwiastki zamknięte pod zieloną skórką. Fermentowane mleko to dodatkowa porcja elektrolitów, a do tego wychłodzenie od wewnątrz. Jeśli chcesz w dobrzej formie przeżyć upalne lato, to koniecznie przygotuj chłodnik. A jest mnóstwo jego odmian. Szczególnie polecamy te ogórkowe:

Wegański chłodnik z ogórków

Grecki chłodnik z ogórków z miętą 

Chłodnik bułgarski: przepis na tarator

Chłodniki: z ogórkiem małosolnym i z awokado 

Ocena: 2,7