Chłodnik ogórkowy: przepis

2021-06-08
Chłodnik ogórkowy
Autor: Shutterstock.com Chłodnik ogórkowy podany w szklankach
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chłodnik ogórkowy w upalny dzień może zastąpić tradycyjną zupę ogórkową. Zimna zupa z fermentowanego mleka i świeżych ogórków jest lekka i niskokaloryczna. Orzeźwia i przede wszystkim świetnie smakuje. Sprawdź, jak go przygotować.

Chłodnik, najlepsza zupa na upały

Podczas letnich upałów pocimy się. Z potem tracimy mnóstwo elektrolitów. Musimy je uzupełniać. Najlepszym sposobem uzupełnienia elektrolitów i wody w organizmie jest spożywanie dużej ilości niskokalorycznych warzyw i nabiału. Warzywo takie jak ogórek to woda i życiodajne pierwiastki zamknięte pod zieloną skórką. Fermentowane mleko to dodatkowa porcja elektrolitów, a do tego wychłodzenie od wewnątrz. Jeśli chcesz w dobrzej formie przeżyć upalne lato, to koniecznie przygotuj chłodnik. A jest mnóstwo jego odmian. 

Więcej sprawdzonych przepisów na chłodniki

Wegański chłodnik z ogórków

Grecki chłodnik z ogórków z miętą 

Chłodnik bułgarski: przepis na tarator

Chłodniki: z ogórkiem małosolnym i z awokado 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ogórków
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 l maślanki
  • 1/2 l kefiru
  • sok z cytryny, sól, cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa dokładnie umyj. Kawałek ogórka odłóż, resztę obierz, zetrzyj na tarce i połącz z maślanką, kefirem, połową koperku i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
  • Dopraw do smaku solą, cukrem, oraz sokiem z cytryny i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  • Resztę ogórka (ze skórką) pokrój w cienkie plastry lub w słupki, następnie udekoruj nimi chłodnik, a na końcu posyp koperkiem.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?