Smak bułeczek drożdżowych prosto z pieca na śniadanie możemy podkręcić... miodem

Smak bułeczek drożdżowych prosto z pieca na śniadanie możemy podkręcić

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bułeczki drożdżowe podkręcone miodem smakują obłędnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wyobraź sobie słotny jesienny poranek, albo słoneczny, ale już chłodny. Siedzisz w kuchni, patrzysz przez okno, otula cię ciepły szlafrok i... zapach drożdżowych bułeczek, który budzi resztę rodziny. Piękny obrazek? Możesz go zrealizować choćby jutro z tym przepisem na drożowe bułeczki podkręcone miodem.

Składniki

  • 1 1/2 szklanki mleka

  • 4 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/4 szklanki płynnego miodu

  • 4  łyżki masła

  • 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży 

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wlej miód do dużej miski, dodaj masło i gorące mleko. Mieszaj aż wszystko się roztopi. Dodaj dwie szklanki mąki i mieszaj do gładkości. Odstaw do ostygnięcia. Masa powinna mieć temperaturę 45°C.

  • Dodaj sól i drożdże. Mieszaj do gładkości i odstaw na 15 minut. Dodaj kolejną szklankę mąki i mieszaj.

  • Przełóż ciasto na blat i zacznij powoli ugniatać - przez ok. 10 minut. Ciasto nie może kleić się do rąk.

  • Do czystej miski wlej trochę oleju. Włóż do niej ugniecione ciasto i poobracaj tak, by olej pokrył je dokładnie z każdej strony. Przykryj folią i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

  • Podziel ciasto na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta uformuj w kulkę i odstaw pod przykryciem na 10 minut.

  • Następnie uformuj okrągłe bułeczki i zostaw je na godzinę na blaszce wyłożonej pergaminem.

  • Możesz posypać je także parmezanem, makiem lub słonecznikiem.

  • Piecz w 180°C przez 12-14 minut. Podawaj gorące.

Ocena: 5