Smak bułeczek drożdżowych prosto z pieca na śniadanie możemy podkręcić... miodem
2020-10-05
łatwy
60 min
4
Wyobraź sobie słotny jesienny poranek, albo słoneczny, ale już chłodny. Siedzisz w kuchni, patrzysz przez okno, otula cię ciepły szlafrok i... zapach drożdżowych bułeczek, który budzi resztę rodziny. Piękny obrazek? Możesz go zrealizować choćby jutro z tym przepisem na drożowe bułeczki podkręcone miodem.
SKŁADNIKI
- 1 1/2 szklanki mleka
- 4 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 4 łyżki masła
- 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wlej miód do dużej miski, dodaj masło i gorące mleko. Mieszaj aż wszystko się roztopi. Dodaj dwie szklanki mąki i mieszaj do gładkości. Odstaw do ostygnięcia. Masa powinna mieć temperaturę 45°C.
- Dodaj sól i drożdże. Mieszaj do gładkości i odstaw na 15 minut. Dodaj kolejną szklankę mąki i mieszaj.
- Przełóż ciasto na blat i zacznij powoli ugniatać - przez ok. 10 minut. Ciasto nie może kleić się do rąk.
- Do czystej miski wlej trochę oleju. Włóż do niej ugniecione ciasto i poobracaj tak, by olej pokrył je dokładnie z każdej strony. Przykryj folią i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Podziel ciasto na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta uformuj w kulkę i odstaw pod przykryciem na 10 minut.
- Następnie uformuj okrągłe bułeczki i zostaw je na godzinę na blaszce wyłożonej pergaminem.
- Możesz posypać je także parmezanem, makiem lub słonecznikiem.
- Piecz w 180°C przez 12-14 minut. Podawaj gorące.