Smak bułeczek drożdżowych prosto z pieca na śniadanie możemy podkręcić... miodem

2020-10-05
Bułeczki drożdżowe podkręcone miodem
Autor: Shutterstock Bułeczki drożdżowe podkręcone miodem smakują obłędnie.
łatwy
60 min
4

Wyobraź sobie słotny jesienny poranek, albo słoneczny, ale już chłodny. Siedzisz w kuchni, patrzysz przez okno, otula cię ciepły szlafrok i... zapach drożdżowych bułeczek, który budzi resztę rodziny. Piękny obrazek? Możesz go zrealizować choćby jutro z tym przepisem na drożowe bułeczki podkręcone miodem.

SKŁADNIKI

  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 4 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 4  łyżki masła
  • 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży 
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wlej miód do dużej miski, dodaj masło i gorące mleko. Mieszaj aż wszystko się roztopi. Dodaj dwie szklanki mąki i mieszaj do gładkości. Odstaw do ostygnięcia. Masa powinna mieć temperaturę 45°C.
  • Dodaj sól i drożdże. Mieszaj do gładkości i odstaw na 15 minut. Dodaj kolejną szklankę mąki i mieszaj.
  • Przełóż ciasto na blat i zacznij powoli ugniatać - przez ok. 10 minut. Ciasto nie może kleić się do rąk.
  • Do czystej miski wlej trochę oleju. Włóż do niej ugniecione ciasto i poobracaj tak, by olej pokrył je dokładnie z każdej strony. Przykryj folią i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  • Podziel ciasto na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta uformuj w kulkę i odstaw pod przykryciem na 10 minut.
  • Następnie uformuj okrągłe bułeczki i zostaw je na godzinę na blaszce wyłożonej pergaminem.
  • Możesz posypać je także parmezanem, makiem lub słonecznikiem.
  • Piecz w 180°C przez 12-14 minut. Podawaj gorące.