Makowiec na święta - przepis na ciasto i na lukier

Makowiec na święta - przepis na ciasto i na lukier

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makowiec - tradycyjny świąteczny deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wśród ciast i świątecznych wypieków na wigilijnym stole nie może zabraknąć makowca. Mak według staropolskiej tradycji symbolizuje dostatek. Przed wami przepis na pyszny, klasyczny makowiec z lukrem.

Składniki

  • szklanka mleka

  • 3 szklanki mąki

  • 60 g masła

  • 2 jajka

  • 10 g drożdży suchych

  • ¼ szklanki cukru

  • aromat waniliowy

  • 1 cukier wanilinowy

  • puszka gotowej masy makowej

  • 100 g bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa)

  • szczypta soli

  • 2-3 łyżki oleju

  •  

  • Składniki na lukier:

  •  

  • 10 dag cukru pudru

  • 3-4 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku.

  • Po ok. 10 minutach, kiedy rozczyn wyrośnie, dodajemy szczyptę soli, aromat śmietankowy, cukier wanilinowy, jajka oraz masło i mąkę.

  • Całość zagniatamy lub miksujemy w malakserze. Zostawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką na ok. 15 minut w ciepłym miejscu.

  • Wyrośnięte ciasto wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta.

  • Na powierzchni ciasta rozkładamy masę makową oraz bakalie i zawijamy w roladkę.

  • Kładziemy ciasto na papierze do pieczenia i czekamy kolejne 15 minut, aż wyrośnie. 

  • Smarujemy górną powierzchnię pędzlem zanurzonym w oleju.

  • Pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 40-45 minut.

  • Przygotowujemy lukier. Wyciskamy sok z cytryny i przecedzamy go przez sitko a następnie mieszamy z wodą i podgrzewamy. Gorącą ciecz ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Jeszcze ciepły lukier wylewamy na ciasto, ozdabiając dodatkowo makowiec ziarnami maku.

Ocena: 4