Chrusty faworki - przepis na obłędnie lekki i kruchy chrust wg Ewy Wachowicz [WIDEO]
Waniliowe ciasto biszkoptowe: łatwy przepis bez jajek, bez mleka, bez masła

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Puszysty biszkopt bez nabiału
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Waniliowe ciasto, przypominające biszkopt, jest puszyste i wprost rozpływa się w ustach. Ten łatwy przepis bez jajek, bez mleka, bez masła, przyda się w każdym domu. Polecam do popołudniowej herbaty!
Składniki
1 1/2 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka octu
5 łyżek oleju rzepakowego
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka wody
Przygotowanie krok po kroku:
Rozgrzej piekarnik do 180C. Wyłóż okrągłą formę tortową papierem do pieczenia, aby można go było łatwo wyjąć.
W dużej misce dodaj suche składniki i dobrze wymieszaj. W suchej mieszaninie uformuj trzy dołki (zagłębienia). W jednym dodaj ocet. Do drugiej dodaj ekstrakt waniliowy, a do ostatniej olej. Wlej wodę na wierzch i za pomocą trzepaczki lub drewnianej łyżki wymieszaj, aż do całkowitego połączenia.
Przełóż ciasto waniliowe do tortownicy. Piecz przez 25-30 minut lub do momentu, gdy szpikulec wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez 10 minut, a następnie wyjąć na ruszt do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.