Waniliowe ciasto biszkoptowe: łatwy przepis bez jajek, bez mleka, bez masła

Waniliowe ciasto biszkoptowe: łatwy przepis bez jajek, bez mleka, bez masła

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszysty biszkopt bez nabiału

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Waniliowe ciasto, przypominające biszkopt, jest puszyste i wprost rozpływa się w ustach. Ten łatwy przepis bez jajek, bez mleka, bez masła, przyda się w każdym domu. Polecam do popołudniowej herbaty! 

Składniki

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka octu

  • 5 łyżek oleju rzepakowego

  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 1 szklanka wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C. Wyłóż okrągłą formę tortową papierem do pieczenia, aby można go było łatwo wyjąć.

  • W dużej misce dodaj suche składniki i dobrze wymieszaj. W suchej mieszaninie uformuj trzy dołki (zagłębienia). W jednym dodaj ocet. Do drugiej dodaj ekstrakt waniliowy, a do ostatniej olej. Wlej wodę na wierzch i za pomocą trzepaczki lub drewnianej łyżki wymieszaj, aż do całkowitego połączenia.

  • Przełóż ciasto waniliowe do tortownicy. Piecz przez 25-30 minut lub do momentu, gdy szpikulec wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.

  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez 10 minut, a następnie wyjąć na ruszt do całkowitego wystygnięcia.

  • Ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.

Ocena: 0
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).