Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym - efektowna i prosta do zrobienia

Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym - efektowna i prosta do zrobienia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym to ciasto bardzo łatwe do przygotowania, z powszechnie dostępnych i niedrogich składników.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym to proste ciasto biszkoptowe z łatwym do przygotowania musem jabłkowym. Niekłopotliwe do zrobienia ciasto jest  pyszne, wilgotne i bardzo efektowne. Podobnie jak szarlotka doskonale smakuje z lodami - miętowymi lub waniliowymi.

Składniki

  • Ciasto:

  • 6 jajek

  • 6 łyżek  gorącej wody

  • 180 g cukru

  • 100 g mąki

  • szczypta soli

  • cukier puder do posypania ściereczki i ciasta

  • Nadzienie:

  • 500 g startych jabłek

  • sok z połowy cytryny

  • 2-3 łyżki cukru

  • 0,5 szklanki wody

  • 1 galaretka cytrynowa

  • Do dekoracji:

  • gorzka czekolada

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żółtka oddzielić od białek. Żółtka równomiernie posypać cukrem i polać gorącą wodą. Miksować aż cukier całkowicie się rozpuści.

  • Małymi porcjami dodawać przesianą mąkę, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką.

  • Białka z solą ubić na sztywno ostrożnie wymieszać z ciastem. Ciasto przełożyć na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać szpatułką. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC.

  • Ciasto wyjąć i przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Oprószyć cukrem pudrem i zwinąć razem ze ściereczką w rulon. Przestudzić.

  • Do jabłek wlać sok z cytryny i wodę. Prażyć na małym ogniu, mieszając, żeby się nie przypaliły. Dodać cukier, podgrzewać, mieszając aż się rozpuści. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i  wymieszać. Przestudzić, od czasu do czasu mieszając.

  • Roladę rozwinąć, rozsmarować mus jabłkowy. Ciasto zrolować i ponownie zawinąć w ściereczkę, wstawić do lodówki  do zastygnięcia.

  • Rozwinąć ze ściereczki, ozdobić roztopioną czekoladą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Ocena: 3,7