Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik
Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym - efektowna i prosta do zrobienia

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym to ciasto bardzo łatwe do przygotowania, z powszechnie dostępnych i niedrogich składników.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym to proste ciasto biszkoptowe z łatwym do przygotowania musem jabłkowym. Niekłopotliwe do zrobienia ciasto jest pyszne, wilgotne i bardzo efektowne. Podobnie jak szarlotka doskonale smakuje z lodami - miętowymi lub waniliowymi.
Składniki
Ciasto:
6 jajek
6 łyżek gorącej wody
180 g cukru
100 g mąki
szczypta soli
cukier puder do posypania ściereczki i ciasta
Nadzienie:
500 g startych jabłek
sok z połowy cytryny
2-3 łyżki cukru
0,5 szklanki wody
1 galaretka cytrynowa
Do dekoracji:
gorzka czekolada
Przygotowanie krok po kroku:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka równomiernie posypać cukrem i polać gorącą wodą. Miksować aż cukier całkowicie się rozpuści.
Małymi porcjami dodawać przesianą mąkę, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką.
Białka z solą ubić na sztywno ostrożnie wymieszać z ciastem. Ciasto przełożyć na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać szpatułką. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC.
Ciasto wyjąć i przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Oprószyć cukrem pudrem i zwinąć razem ze ściereczką w rulon. Przestudzić.
Do jabłek wlać sok z cytryny i wodę. Prażyć na małym ogniu, mieszając, żeby się nie przypaliły. Dodać cukier, podgrzewać, mieszając aż się rozpuści. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i wymieszać. Przestudzić, od czasu do czasu mieszając.
Roladę rozwinąć, rozsmarować mus jabłkowy. Ciasto zrolować i ponownie zawinąć w ściereczkę, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Rozwinąć ze ściereczki, ozdobić roztopioną czekoladą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.