Puszysty biszkopt kakaowy

Puszysty biszkopt kakaowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Prosty przepis na biszkopt można wzbogacić o dodatek kakao i wody - by biszkopt nie był zbyt suchy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Puszysty biszkopt kakaowy to doskonała podstawa do ciast przekładanych kremem, tortów, a także do ozdobienia owocami i galaretką. Uda ci się, jeśli zastosujesz się do przepisu. Pięknie się prezentuje i doskonale smakuje, gdyż jest nieco mniej słodki niż klasyczny biszkopt.

Składniki

  • 5 jajek - oddzielnie białka i żółtka

  • 170 g drobnego cukru

  • 135 g mąki pszennej

  • 35 g kakao

  • 4 łyżki zimnej wody

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mikserem na najwyższych obrotach ubij białka ze szczyptą soli, na sztywno.

  • Do ubitych białek dodawaj cukier, łyżka po łyżce, i nadal ubijaj, do całkowitego rozpuszczenia się cukru i do momentu aż masa stanie się gładka i lśniąca. Pod koniec ubijania dodaj wodę.

  • Następnie dodawaj żółtka - znowu - jedno po drugim i miksuj, aż całkowicie zmieszają się z masą białkową. Odłóż mikser.

  • Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę, zmieszaną z kakao - wymieszaj  krótko szpatułką.

  • Ciasto wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170ºC, przez  ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

  • Upieczony biszkopt od razu wyciągnij z piekarnika, upuść na blat kuchenny z wysokości co najmniej 30 cm. Pozostaw do wystudzenia.

Ocena: 3,1