Tort bezowy z imbirem: sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
80 min
4
Pyszny tort bezowy z imbirem stanie się główną atrakcją na przyjęciu urodzinowym i ozdobą każdego stołu. Jak go zrobić? Podajemy przepis na tort bezowy.
SKŁADNIKI
- beza:
- pół szklanki białek
- 200 g cukru
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- krem:
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietany 36%
- 45 ml spirytusu
- 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ubijamy białka na sztywną pianę, dodając po trochu cukier wymieszany z przyprawą. Pieczemy w tortownicy dwa krążki o średnicy 20 cm (ok. 1 godziny w piekarniku w temperaturze 145°C).
- W tym czasie przygotowujemy krem. Siekamy drobno imbir i zalewamy go spirytusem na kilka godzin.
- Serek mascarpone miksujemy z cukrem, dodajemy do smaku imbir ze spirytusem.
- Ubijamy mikserem śmietanę i delikatnie mieszamy ją z serkiem.
- Puszystą masą przekładamy krążki bezowe.
- Gotowy tort wstawiamy do lodówki i schładzamy przez godzinę. Można dodatkowo udekorować tort owocami.