Wielkanocny barszcz chrzanowy: sycąca zupa wzmacniająca odporność

Wielkanocny barszcz chrzanowy: sycąca zupa wzmacniająca odporność

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycąca i pikantna zupa wielkanocna

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wielkanocny barszcz chrzanowy to staropolska zupa. Pyszna i sycąca, a do tego wzmacniająca odporność. Chrzan zawiera związki o działaniu bakterio i grzybobójczym. Ten pikantny barszcz to najlepszy starter wielkanocnego śniadania. Z białą kiełbasą i jajkami zyska uznanie wszystkich domowników.

Składniki

  • 0,5 kg białej kiełbasy surowej

  • 0,5 kg wędzonych kości schabowych

  • 1 duża cebula

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 4 żółtka

  • 2 łyżki mąki

  • 2-6 łyżek tartego chrzan z octem lub kwaskiem cytrynowym (do smaku)

  • 100 ml kwaśnej śmietany

  • 1 listek laurowy

  • 4-6 ziaren ziela angielskiego

  • 4-8 ziaren pieprzu

  • oraz po pół jajka ugotowanego na twardo na 1 osobę

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagotować 3 l wody z wędzonymi kośćmi schabowymi, cebulą, czosnkiem i przyprawami. Zmniejszyć ogień dodać surową kiełbasę i gotować około 30 minut.

  • Odcedzić z wywaru kiełbasę, pokroić ją na plasterki, kości schabowe obrać z mięsa i również pokroić. Wszystkie mięsa odstawić na bok.

  • W miseczce wymieszać żółtka, mąkę oraz kwaśną śmietanę. Zahartować dodając do śmietany trochę gorącego wywaru i mieszając połączyć z wywarem w garnku. Nie gotować.

  • Dodać tarty chrzan do smaku. Im więcej chrzanu, tym barszcz będzie bardziej pikantny.

  • Przed podaniem podgrzać i dodać pokrojone na kawałki mięsa i jaja na twardo.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5