Cudowny barszcz czerwony ze śliwkami - oryginalny i pyszny

Cudowny barszcz czerwony ze śliwkami - oryginalny i pyszny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Barszcz czerwony ze śliwkami to oryginalny sposób na przygotowanie tej  pysznej  zupy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Barszcz czysty ze śliwkami to idealne danie wigilijne - smakuje słodko i  kwaśno, pachnie lekko dymem ze śliwek  - po prostu  cudo. Idealny przepis dla tych, którzy  pragną czegoś tradycyjnego, ale w nowej odsłonie. 

Składniki

  • 70 dag  buraków

  • 10 dag suszonych wydrylowanych śliwek

  • 4 szklanki przegotowanej wody

  • 2 szklanki soku z buraków i jabłek

  • 3 łyżki miodu

  • szczypta mielonych  goździków i otartej skórki z cytryny

  • sól  i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte buraki upiec w piekarniku

  • Śliwki namoczyć w 2 szklankach wody, dodać goździki i otartą skórkę z cytryny, ugotować.

  • Miękkie buraki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zalac 2 szklankami wody  doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut.

  • Przecedzić, doprawić solą i pieprzem, dodać miód i przecedzony wywar ze śliwek, zagotować, wlać sok buraczano-jabłkowy.

  • Doprawić pieprzem i solą do smaku.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,7