Rozgrzewająca zupa z pieczonych warzyw: idealna do kubka
Cudowny barszcz czerwony ze śliwkami - oryginalny i pyszny

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Barszcz czerwony ze śliwkami to oryginalny sposób na przygotowanie tej pysznej zupy.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Barszcz czysty ze śliwkami to idealne danie wigilijne - smakuje słodko i kwaśno, pachnie lekko dymem ze śliwek - po prostu cudo. Idealny przepis dla tych, którzy pragną czegoś tradycyjnego, ale w nowej odsłonie.
Składniki
70 dag buraków
10 dag suszonych wydrylowanych śliwek
4 szklanki przegotowanej wody
2 szklanki soku z buraków i jabłek
3 łyżki miodu
szczypta mielonych goździków i otartej skórki z cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Umyte buraki upiec w piekarniku
Śliwki namoczyć w 2 szklankach wody, dodać goździki i otartą skórkę z cytryny, ugotować.
Miękkie buraki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zalac 2 szklankami wody doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut.
Przecedzić, doprawić solą i pieprzem, dodać miód i przecedzony wywar ze śliwek, zagotować, wlać sok buraczano-jabłkowy.
Doprawić pieprzem i solą do smaku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska