Barszcz biały z sokiem z ogórków: pomysłowy przepis
2022-04-01
średni
50 min
4
Barszcz i zupa ogórkowa w jednym? Jak najbardziej - wypróbuj przepis na nietypowy barszcz biały z dodatkiem soku z kwaszonych ogórków! Zaletą tego barszczu jest to, że pasuje zarówno na co dzień, jak i na wielkanocny stół.
SKŁADNIKI
- warzywa (marchewka, seler, pietruszka, cebula, czosnek)
- gotowy zakwas
- 10 dag boczku
- 4 pęta kiełbasy
- 8 jajek na twardo
- sok z 1 słoika ogórków kwaszonych
- przyprawy (sól, pieprz, majeranek, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego)
- 2-3 łyżki mąki
- 2-3 łyżki śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obieramy, kroimy w mniejsze części i gotujemy pod przykryciem razem z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym ok. 30 minut.
- W tym czasie pokrojony boczek i kiełbasę podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz.
- Kiedy warzywa będą miękkie, zupę przecedzamy i dodajemy do wywaru sok z ogórków kwaszonych, boczek z kiełbasą oraz zakwas.
- Gotujemy ok. 10 minut, a następnie zagęszczamy mąką. 2-3 łyżki mąki rozpuszczamy w chłodnej wodzie i wlewamy do barszczu, intensywnie mieszając.
- Solimy do smaku, przyprawiamy pieprzem, dodajemy majeranek oraz 1-2 łyżki śmietany.
- Podajemy razem z pokrojonymi w ćwiartki jajkami na twardo.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?