Bakłażany po kaszmirsku - jak przyrządzić?

2021-03-29
Malwina Kędziela
bakłażany po kaszmirsku
Autor: Shutterstock Bakłażany po kaszmirsku podawaj z ryżem i chlebkiem naan
łatwy
60 min
4

Tradycja przyrządzania bakłażanów wywodzi się z Indii, warto więc sięgnąć do źródeł i wypróbować przepis na bakłażany po kaszmirsku. Doprawione kurkumą, chilli i pieprzem oberżyny smakują wyraziście i egzotycznie. Spróbuj!

SKŁADNIKI

  • 1 duży lub 2 mniejsze bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 średni lub 2 małe pomidory
  • 1 łyżeczka kurkumy, słodkiej papryki, cukru,
  • sól, pieprz
  • odrobina chilli
  • 70-100 ml śmietanki 30%
  • olej lub oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany włóż na ok. 20-30 min do nagrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika. Możesz lekko naciąć skórkę, wtedy odparowujący sok będzie miał gdzie ujść i nie "wybuchnie". Wyciągnij je, kiedy będą już miękkie.

    W międzyczasie pokrój drobno cebulę i pomidory. Podsmaż najpierw cebulkę, dodaj pomidory i podduś.

    Kiedy bakłażany będą już miękkie, odetnij ogonki i zdejmij skórkę, a następnie drobno je posiekaj i dodaj do cebuli i pomidorów. Dopraw od razu, możesz wlać też śmietankę (30 proc. się nie zważy) i dolej nieco wody.

    Duś na małym ogniu ok. 10-15 min. Podawaj z grzankami albo ryżem.
Malwina Kędziela