Żółta babka szafranowa - sprawdzony przepis na aromatyczną babkę o intensywnym kolorze [WIDEO]

Żółta babka szafranowa - sprawdzony przepis na aromatyczną babkę o intensywnym kolorze [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Babka szafranowa ma piękny żółty kolor, który zawdzięcza dodatkowi szafranu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Babka szafranowa to ciasto łatwe w przygotowaniu, puszyste i smaczne. Najlepiej smakuje w dniu pieczenia, a w czasie pieczenia wypełnia cały dom wspaniałym aromatem ciasta drożdżowego i szafranu. Szafran dodaje babce drożdżowej delikatny orientalny posmak, ciekawy zapach i intensywny żółty kolor.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z połowy mąki i drożdży rozpuszczonych w ciepłym mleku sporządzić zaczyn, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać 4 białka, skórkę z cytryny i szafran. Dokładnie wymieszać, dodać pozostałą mąkę, posolić i wyrabiać ręcznie 20 min.

  • Dodać roztopione masło, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od dłoni i ścianek naczynia.

  • Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni formę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec 1 godz. Patyczek wetknięty w upieczone ciasto powinien być po wyjęciu suchy.

  • Ciepłą babę oprószyć cukrem pudrem.

Ocena: 1