Mazurek chałwowy: przepis na obłędne ciasto wielkanocne
Żółta babka szafranowa - sprawdzony przepis na aromatyczną babkę o intensywnym kolorze [WIDEO]
![Żółta babka szafranowa - sprawdzony przepis na aromatyczną babkę o intensywnym kolorze [WIDEO]](https://cdn23.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_184503437.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Babka szafranowa ma piękny żółty kolor, który zawdzięcza dodatkowi szafranu
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 50 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
Babka szafranowa to ciasto łatwe w przygotowaniu, puszyste i smaczne. Najlepiej smakuje w dniu pieczenia, a w czasie pieczenia wypełnia cały dom wspaniałym aromatem ciasta drożdżowego i szafranu. Szafran dodaje babce drożdżowej delikatny orientalny posmak, ciekawy zapach i intensywny żółty kolor.
Składniki
Przygotowanie krok po kroku:
Z połowy mąki i drożdży rozpuszczonych w ciepłym mleku sporządzić zaczyn, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać 4 białka, skórkę z cytryny i szafran. Dokładnie wymieszać, dodać pozostałą mąkę, posolić i wyrabiać ręcznie 20 min.
Dodać roztopione masło, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od dłoni i ścianek naczynia.
Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni formę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec 1 godz. Patyczek wetknięty w upieczone ciasto powinien być po wyjęciu suchy.
Ciepłą babę oprószyć cukrem pudrem.