Puszysta babka na mleku skondensowanym: przepis na ciasto urzekające smakiem

Puszysta babka na mleku skondensowanym: przepis na ciasto urzekające smakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ta babka urzeka smakiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Puszysta babka proszkowa podana do kawy z mlekiem smakuje każdemu. Wypróbuj zatem przepis na babkę na mleku skondensowanym. To ciasto urzeka smakiem.

Składniki

  • 250 g mąki

  • 100 g masła miękkiego

  • 4 jajka rozmiar M

  • 400 g skondensowanego mleka słodzonego

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 szczypta soli

  • 50 g rodzynek (ewentualnie)

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 20 g masła do posmarowania formy 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło utrzeć ze szczyptą soli do puszystej masy. Dodać po 1 jajku i nadal ucierać. Wlać mleko skondensowane i zmiksować na jednorodną masę.

  • Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.

  • Rodzynki na moment zanurzyć we wrzątku, odsączyć, nieco osuszyć na papierowym ręczniku, oprószyć mąką ziemniaczaną. Dodać do ciasta i wymieszać.

  • Formę do pieczenia babek, z kominkiem, posmarować masłem. Wlać do niej ciasto.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 40-45 minut.

  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia i dopiero wyjąć z formy.

  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8