Mazurek chałwowy: przepis na obłędne ciasto wielkanocne
Puszysta babka na mleku skondensowanym: przepis na ciasto urzekające smakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ta babka urzeka smakiem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Puszysta babka proszkowa podana do kawy z mlekiem smakuje każdemu. Wypróbuj zatem przepis na babkę na mleku skondensowanym. To ciasto urzeka smakiem.
Składniki
250 g mąki
100 g masła miękkiego
4 jajka rozmiar M
400 g skondensowanego mleka słodzonego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
50 g rodzynek (ewentualnie)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
20 g masła do posmarowania formy
Przygotowanie krok po kroku:
Masło utrzeć ze szczyptą soli do puszystej masy. Dodać po 1 jajku i nadal ucierać. Wlać mleko skondensowane i zmiksować na jednorodną masę.
Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
Rodzynki na moment zanurzyć we wrzątku, odsączyć, nieco osuszyć na papierowym ręczniku, oprószyć mąką ziemniaczaną. Dodać do ciasta i wymieszać.
Formę do pieczenia babek, z kominkiem, posmarować masłem. Wlać do niej ciasto.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 40-45 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia i dopiero wyjąć z formy.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.