Mazurek chałwowy: przepis na obłędne ciasto wielkanocne
Ciasto bezglutenowe na Wielkanoc - przepis na puszystą babę piaskową

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Babka piaskowa z mąki ziemniaczanej to idealne ciasto bezglutenowe na Wielkanoc.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Babka piaskowa to pyszne, lekkie ciasto, delikatnie oprószone cukrem pudrem. Trudno znaleźć kogoś, kto babki piaskowej nie lubi. Oto prosty przepis na lekką babkę piaskową dla bezglutenowców - idealne ciasto bezglutenowe na Wielkanoc.
Składniki
250 g masła lub margaryny
200 g cukru
4 jajka
300 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
cukier puder do posypania
Przygotowanie krok po kroku:
Białka oddzielamy od żółtek.
Miksujemy masło ze szczyptą soli na puszystą masę, stopniowo dodajemy cukier.
Potem dodajemy po jednym żółtku, stale miksując. Każde żółtko miksujemy przynajmniej przez 1 minutę.
Stopniowo dodajemy mąkę do utartej masy.
Ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy z uprzednio przygotowaną masą.
Ciasto wkładamy do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypaną mąką. Pieczemy w temp. 160 st. C przez ok. 60 minut.
Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.