Ciasto bezglutenowe na Wielkanoc - przepis na puszystą babę piaskową

Ciasto bezglutenowe na Wielkanoc - przepis na puszystą babę piaskową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Babka piaskowa z mąki ziemniaczanej to idealne ciasto bezglutenowe na Wielkanoc.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Babka piaskowa to pyszne, lekkie ciasto, delikatnie oprószone cukrem pudrem. Trudno znaleźć kogoś, kto babki piaskowej nie lubi. Oto prosty przepis na lekką babkę piaskową dla bezglutenowców - idealne ciasto bezglutenowe na Wielkanoc.

Składniki

  • 250 g masła lub margaryny

  • 200 g cukru

  • 4 jajka

  • 300 g mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka oddzielamy od żółtek.

  • Miksujemy masło ze szczyptą soli na puszystą masę, stopniowo dodajemy cukier.

  • Potem dodajemy po jednym żółtku, stale miksując. Każde żółtko miksujemy przynajmniej przez 1 minutę. 

  • Stopniowo dodajemy mąkę do utartej masy.

  • Ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy z uprzednio przygotowaną masą.

  • Ciasto wkładamy do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypaną mąką. Pieczemy w temp. 160 st. C przez ok. 60 minut.

  • Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Ocena: 4,5