Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik
Babka piegusek - przepis na babkę z białek z makiem, tak pyszną, że trudno się oprzeć!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Babka piegusek to delikatne ciasto, proste do przygotowania.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Babka piegusek, z samych białek, które często zostają nam po przygotowaniu ciasta kruchego, jest doskonałym lekkim ciastem, smacznym i pięknie się prezentującym. Polecamy ten wypiek na co dzień i od święta.
Składniki
200 ml białek jaj, czyli ok. 6 sztuk
szczypta soli
125 g masła
180 g zwykłego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g maku, suchego i zmielonego
Do dekoracji: lukier, kandyzowane cytrusy
Przygotowanie krok po kroku:
Białka o temperaturze pokojowej wlać do miski i ubijać ze szczyptą soli. Gdy piana już prawie sztywna dodać 3 łyżki cukru i ubijać dalej kilka chwil, aż będzie sztywna a cukier się rozpuści.
W drugiej misce utrzeć na puszystą masę miękkie masło z resztą cukru zwykłego i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania dodawać po łyżce połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Ciasto powinno zacząć przypominać kruszonkę, więc miksując dalej dodać 1/3 piany. Gdy składniki się połączą dosypać resztę mąki, zakręcić jeszcze kilka razy i wyłączyć mikser.
Mieszając dalej szpatułką dołożyć resztę piany w dwóch ratach - każdą trzeba delikatnie, ale starannie wmieszać. Na koniec dosypać suchy mak i wymieszać.
Formę do babki z kominem wysmarować cienko masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół bez termoobiegu.
Babkę po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostygnięcia. Ostudzoną babkę można polać lukrem i ozdobić kandyzowanymi owocami cytrusowymi.