Babka mocno czekoladowa

Babka mocno czekoladowa

Autor Zdjęcia: Beata Sikorska

Przepis na babkę mocno czekoladową nadesłała Pani Beata Sikorska

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na babkę mocno czekoladową został wyróżniony w wielkanocnym konkursie DIAMANT. Autorką przepisu jest Beata Sikorska. Podwójnie czekoladowa babka to elegancki deser na zakończenie rodzinnego obiadu. 

Składniki

  • Na ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kakao (15 g)

  • 10 dag cukru Diamant

  • 15 dag masła

  • 2 jajka

  • 10 dag gorzkiej lub mlecznej czekolady

  • 1/2 szklanki mleka

  •  

  • Na polewę czekoladową:

  • 10 dag deserowej lub gorzkiej czekolady

  • 5 dag masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Podłużną foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Mąkę pszenną przesiać przez sitko, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Kakao również przesiać i wymieszać z mąką. Czekoladę połamać na kawałki i razem z mlekiem rozpuścić na małym ogniu, wymieszać.

  • Miękkie masło i cukier utrzeć do białości. Dodać jajka i ucierać. Potem powoli wlewać rozpuszczoną z mlekiem czekoladę i cały czas miksować do połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, całość zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.

  • Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić w foremce. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z foremki i polać polewą czekoladową.

  • Polewa czekoladowa: Przygotować przed samym polaniem. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Na koniec wymieszać do gładkości. Gorącą polewą polać ciasto.

Ocena: 3,5