Sernik na piernikowym spodzie - jego smak uzależnia!
Babka mocno czekoladowa

Autor Zdjęcia: Beata Sikorska
Przepis na babkę mocno czekoladową nadesłała Pani Beata Sikorska
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Przepis na babkę mocno czekoladową został wyróżniony w wielkanocnym konkursie DIAMANT. Autorką przepisu jest Beata Sikorska. Podwójnie czekoladowa babka to elegancki deser na zakończenie rodzinnego obiadu.
Składniki
Na ciasto:
20 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao (15 g)
10 dag cukru Diamant
15 dag masła
2 jajka
10 dag gorzkiej lub mlecznej czekolady
1/2 szklanki mleka
Na polewę czekoladową:
10 dag deserowej lub gorzkiej czekolady
5 dag masła
Przygotowanie krok po kroku:
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Podłużną foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Mąkę pszenną przesiać przez sitko, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Kakao również przesiać i wymieszać z mąką. Czekoladę połamać na kawałki i razem z mlekiem rozpuścić na małym ogniu, wymieszać.
Miękkie masło i cukier utrzeć do białości. Dodać jajka i ucierać. Potem powoli wlewać rozpuszczoną z mlekiem czekoladę i cały czas miksować do połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, całość zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić w foremce. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z foremki i polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa: Przygotować przed samym polaniem. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Na koniec wymieszać do gładkości. Gorącą polewą polać ciasto.