Babka kokosowo-kakaowa: przepis na Wielkanoc i nie tylko

Babka kokosowo-kakaowa: przepis na Wielkanoc i nie tylko

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Babka kokosowo-kakaowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Babka kokosowo-kakaowa jest naprawdę przepyszna i robi się ją bardzo łatwo. Może stanowić uatrakcyjnienie wielkanocnego menu, ale sprawdzi się także w mniej świątecznych okolicznościach. Bierzcie, pieczcie i częstujcie się!

Sprawdź też: Wilgotna baba drożdżowa z rodzynkami [WIDEO]

 

Składniki

  • Na ciasto kokosowe:

  • 4 białka

  • 200 g cukru

  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

  • 200 g wiórków kokosowych

  • Na ciasto kakaowe:

  • 200 g masła lub margaryny

  • 200 g cukru

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • szczypta soli

  • 4 żółtka

  • 200 g mąki pszennej

  • 30 g kakao

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 łyżki mleka

  •  

  • Dodatkowo: ok. 50 g białej czekolady, wiórki kokosowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto kokosowe: ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, aromat i kokos. Krótko mieszaj, aby połączyć składniki. Ciasto wyłóż do natłuszczonej formy na babkę.

  • Ciasto kakaowe: miękkie masło lub margarynę utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym i solą na puszystą masę. Miksując na najwyższych obrotach, dodawaj po jednym żółtku. W osobnej miseczce wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawaj naprzemiennie z mlekiem do utartej masy. Krótko miksuj, aż do połączenia się składników. Wyłóż masę do formy z kokosowym ciastem.

  • Piecz w temp. 180 stopni przez około 55 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto na 10 minut w formie. W międzyczasie roztop czekoladę w wodzie. Następnie wyłóż na kratkę piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Udekoruj ciasto rozpuszczoną czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi.

Ocena: 5