Magdalenki: klasyczny przepis na biszkoptowe ciastka
Babka imbirowa - przepis na Wielkanoc i nie tylko [WIDEO]
![Babka imbirowa - przepis na Wielkanoc i nie tylko [WIDEO]](https://cdn28.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/recipes/photo/babka-imbirowa-przepis-na-wielkanoc-i-nie-tylko.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Babka imbirowa.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Słodkie mazurki, puszyste serniki, strucle owocowe i oczywiście baby to ciasta, bez których stół wielkanocny nie może się obyć. Te ostatnie wypiekane były od pokoleń. Do dziś przetrwały tradycyjne przepisy na baby drożdżowe, powstały też jednak receptury nowe - jak ta na babkę imbirową.
Składniki
150 g masła
100 g cukru brązowego
2 jaja
250 g mąki
niepełna szklanka mleka
1/4 szklanki miodu
1/2 łyżeczki sody
1 i 1/2 proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki imbiru
300 g kandyzowanych owoców: suszona żurawina, rodzynki, morele, śliwki, skórka z cytryny i pomarańczy
30 g kandyzowanego imbiru
1 kieliszek mocnego alkoholu
masło i mąka do formy
Przygotowanie krok po kroku:
Zanim zostanie przygotowane ciasto, należy zalać owoce kandyzowane gorącą wodą wymieszaną z alkoholem.
Odstawić.
Masło pokroić na mniejsze kawałki dodać cukier i utrzeć.
Jednocześnie dodawać jajka i miód, stale ucierając.
W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, sodę imbir i cynamon.
Do masła dodajemy raz suche składniki raz mleko, nadal ucierać. (można zmiksować).
Formę do babki natłuścić i oprószyć mąką.
Odsączone i lekko wysuszone owoce dodać do masy (można je posypać mąką) wraz z imbirem kandyzowanym.
Wymieszać i przelać do formy.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Ciasto pieczemy ok. 50 minut.
Po upieczeniu nie wykładać od razu z formy.
Pozostawić na ok. 15 minut i dopiero wtedy wyłożyć.
Polać lukrem, który możemy przygotować samemu ze szklanki cukru pudru roztartej z 4 łyżkami wody lub soku z cytryny.
Baby wielkanocne robione przez nasze babcie przyrządzane były na bazie ciasta drożdżowego z dodatkiem bakalii. Pieczono je w specjalnej wysokiej formie z dziurą z lekko pofalowanymi brzegami. Polewane były zazwyczaj lukrem lub polewą czekoladową.