Babka gotowana – sprawdzony przepis na ultra wilgotne i puszyste cudo wielkanocne!

2025-03-31
Babka gotowana na Wielkanoc: dobry przepis
Autor: Shutterstock Babka gotowana jest jaśniejsza od pieczonej, delikatniejsza i bardziej wilgotna.
łatwy
40 min
4

Babka gotowana to idealna alternatywa dla klasycznej babki drożdżowej – zwłaszcza dla tych, którzy nie mają czasu lub cierpliwości do wyrastającego ciasta. Jej największą zaletą jest niezawodność – zawsze wychodzi perfekcyjnie: wilgotna, miękka i puszysta. Wystarczy polać ją aksamitną czekoladą lub błyszczącym lukrem i gotowe – efektowny, świąteczny deser bez stresu!

Babka gotowana zamiast tradycyjnej

Życie należy sobie ułatwiać. Takim ułatwieniem w kuchni może okazać się ugotowanie świątecznej babki. Tradycyjne ciasto drożdżowe na babkę nie jest trudne do przygotowania, ale wymaga sporo cierpliwości i czasu. Jeśli ich nie masz przygotuj ciasto z naszego przepisu i ugotuj je w kąpieli wodnej. Wyjdzie pulchne i elastyczne, a do tego lekko wilgotne, idealne do porannej herbaty lub kawy. No i oczywiście może się stać hitem świątecznego śniadania wielkanocnego!

Babka gotowana nigdy się też nie przypali - przepis przyda się też tym, którzy nie dysponują piekarnikiem, albo nie układa im się współpraca z tym urządzeniem.  

Polecamy także:

Babka wielkanocna - 25 przepisów na wielkanocne baby

Babka drożdżowa - wg przepisu Magdy Gessler

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

SKŁADNIKI

  • 5-6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kieliszek spirytusu - 25 ml

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  • Masło kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do dużej miski. Dodajemy cukier i ucieramy razem na puszystą masę.
  • Kolejno dodajemy jedno jajko i porcję mąki. Następnie dodajemy cukier waniliowy, sok i spirytus.
  • W dużym garnku (takim, żeby zmieściła się tam forma do babki) zagotowujemy wodę (do połowy formy).
  • Formę smarujemy tłuszczem. Wlewamy do niej przygotowane ciasto.
  • Gotujemy pod przykryciem około 1 h 15 min na małym ogniu. Po ugotowaniu zdejmujemy przykrywkę i odczekujemy około 10 minut. 
  • Gdy babka wystygnie polewamy wcześniej przygotowana polewą lub lukrem. Smacznego.
Baszamel historia baby wielkanocnej