Babka gotowana – sprawdzony przepis na ultra wilgotne i puszyste cudo wielkanocne!

Babka gotowana to idealna alternatywa dla klasycznej babki drożdżowej – zwłaszcza dla tych, którzy nie mają czasu lub cierpliwości do wyrastającego ciasta. Jej największą zaletą jest niezawodność – zawsze wychodzi perfekcyjnie: wilgotna, miękka i puszysta. Wystarczy polać ją aksamitną czekoladą lub błyszczącym lukrem i gotowe – efektowny, świąteczny deser bez stresu!
Babka gotowana zamiast tradycyjnej
Życie należy sobie ułatwiać. Takim ułatwieniem w kuchni może okazać się ugotowanie świątecznej babki. Tradycyjne ciasto drożdżowe na babkę nie jest trudne do przygotowania, ale wymaga sporo cierpliwości i czasu. Jeśli ich nie masz przygotuj ciasto z naszego przepisu i ugotuj je w kąpieli wodnej. Wyjdzie pulchne i elastyczne, a do tego lekko wilgotne, idealne do porannej herbaty lub kawy. No i oczywiście może się stać hitem świątecznego śniadania wielkanocnego!
Babka gotowana nigdy się też nie przypali - przepis przyda się też tym, którzy nie dysponują piekarnikiem, albo nie układa im się współpraca z tym urządzeniem.
Polecamy także:
Babka wielkanocna - 25 przepisów na wielkanocne baby
Babka drożdżowa - wg przepisu Magdy Gessler
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
SKŁADNIKI
- 5-6 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kieliszek spirytusu - 25 ml
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Masło kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do dużej miski. Dodajemy cukier i ucieramy razem na puszystą masę.
- Kolejno dodajemy jedno jajko i porcję mąki. Następnie dodajemy cukier waniliowy, sok i spirytus.
- W dużym garnku (takim, żeby zmieściła się tam forma do babki) zagotowujemy wodę (do połowy formy).
- Formę smarujemy tłuszczem. Wlewamy do niej przygotowane ciasto.
- Gotujemy pod przykryciem około 1 h 15 min na małym ogniu. Po ugotowaniu zdejmujemy przykrywkę i odczekujemy około 10 minut.
- Gdy babka wystygnie polewamy wcześniej przygotowana polewą lub lukrem. Smacznego.