Babka drożdżowa wielkanocna - przepis klasyczny na babę z lukrem cytrynowym
Babka drożdżowa to ciasto, które na polskich stołach gości przynajmniej raz w roku, na Wielkanoc. Ale babkę warto jeść częściej niż tylko na Wielkanoc. Jest delikatne i pyszne, a gdy do jego przygotowania użyjemy kuchennego robota - wcale nie tak bardzo pracochłonne!
Babka drożdżowa wielkanocna
Babka drożdżowa to ciasto tradycyjne pieczone na Wielkanoc. Pulchna drożdżowa baba jest niezastąpionym elementem świątecznego menu i powinna znaleźć się w każdym domu. Warto pokusić się o samodzielne przygotowanie ciasta drożdżowego, bo wbrew pozorom, nie jest to bardzo trudne zadanie. Najważniejsza jest cierpliwość. Jeśli pozwolisz drożdżom wykonać swoją robotę, ciasto będzie pulchne, miękkie i rozpływające się w ustach. Odrobina słodkiego lukru z cytrynową nuta świetnie podkreśli smak ciasta i doda mu aromatu.
Polecamy też inne przepisy na wielkanocne babki drożdżowe:
Babka drożdżowa wg przepisu Magdy Gessler
Babka drożdżowa, która zawsze się udaje: przepis dla początkujących
Babka drożdżowa ucierana - przepis na Wielkanoc
Krówkowa babka drożdżowa - sprawdzony przepis na ciasto karmelowe
Cytrynowa szybka babka: dla zapracowanych i spóźnionych
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 0,5 kostki masła
- 5 dag drożdży
- 100 g rodzynek
- 100 g owoców kandyzowanych
- cytryna
- tłuszcz i mąka do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj po łyżeczce mąki i cukru, odstaw w ciepłe miejsce.
- Cytrynę sparz, zetrzyj łyżeczkę skórki, nożykiem zestrugaj paseczki, wyciśnij sok.
- Masło rozpuść i odstaw, aby wystygło.
- Jajka utrzyj z z połową szklanki cukru, dodaj wyrośnięty rozczyn, przesianą mąkę i startą skórkę cytrynową.
- Wyrób ciasto, dodaj stopione i wystudzone masło, pod koniec wyrabiania wsyp bakalie, dokładnie wymieszaj. Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto przełóż do natłuszczonej i posypanej mąką formy, odstaw na 15 minut. Piecz godzinę w temperaturze 180ºC.
- Resztę cukru utrzyj z sokiem z cytryny, otrzymanym lukrem polej babkę, a zanim zastygnie, posyp paseczkami skórki.