Przepisy na andrzejki: tortille z mozzarellą i szynką parmeńską

Przepisy na andrzejki: tortille z mozzarellą i szynką parmeńską

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tortille można nadziewać farszami z warzyw, mięsa, mieszanymi, a także owocami. Są tak samo uniwersalne jak polskie naleśniki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przygotowujesz przekąski na andrzejki? Dorzuć do menu smaczne i łatwe do przygotowania tortille z mozzarellą i szynką parmeńską. To najbardziej sprawdzony przepis na andrzejkowe frykasy, bo zawsze smakuje wszystkim gościom bez wyjątku.

Składniki

  • 1 opakowanie placków tortilli

  • 1 mozzarella

  • 10 małych pomidorków koktajlowych

  • 3 gałązki świeżej bazylii

  • mały słoiczek oliwek

  • sól, pieprz

  • opcjonalnie szynka prosciutto (parmeńska)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mozzarellę, pomidorki i oliwki kroimy na cienkie plastry. Układamy na tortilli wraz z listkami bazylii (można również położyć plastry szynki prosciutto). Doprawiamy.

  • Zawijamy tortillę ściśle i wstawiamy na chwilę do gorącego piekarnika (można pozostawić bez pieczenia).

  • Tortille kroimy na 15-centymetrowe kawałki, które spinamy wykałaczką i układamy na dużym talerzu.

Ocena: 0