Przekąski na andrzejki: ptysie nadziewane pieczarkami

Przekąski na andrzejki: ptysie nadziewane pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ptysie smakują wyśmienicie także w wersji wytrawnej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Przy okazji przygotowywania menu na andrzejki warto wypróbować przepisy na przekąski, jakich do tej pory nie próbowaliśmy. W ramach przekąski na imprezę andrzejkową proponujemy ptysie z farszem pieczarkowym. Smaczne i bardzo proste do przyrządzenia ciastka ptysiowe z grzybami tym razem zaskoczą w wytrawnym wydaniu. Sprawdźcie, jak je przygotować.

Składniki

  • Ciasto:

  • 200 g mąki

  • szklanka wody

  • pół kostki margaryny

  • 5 jajek

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • pół łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • Farsz:

  • 0,5 kg pieczarek

  • 1 cebula

  • łyżka natki pietruszki lub kilka gałązek tymianku

  • 1 łyżka tłuszczu do smażenia

  • 200 g sera

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • W rondelku gotujemy wodę z margaryną. Zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem, stale mieszając, aż do powstania gładkiego ciasta.

    Gdy ciasto ostygnie, wybijamy kolejno jajka i miksujemy na średnich obrotach.

  • Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe ptysie. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów.

    Pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, aż będą złociste. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu 5-10 minut. Gdy woda odparuje, dodajemy przyprawy, pietruszkę i dokładnie mieszamy.

  • Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i spód napełniamy farszem.

  • Ptysie osypujemy startym serem, przykrywamy górną częścią i podgrzewamy w piekarniku przez 5-10 minut do rozpuszczenia sera.

Ocena: 4,3