Przepis na krewetki w sosie czosnkowym: przekąska na andrzejki

Przepis na krewetki w sosie czosnkowym: przekąska na andrzejki

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Krewetki duszone w brandy, podane z sosem czosnkowym będą prawdziwym rarytasem w andrzejkowym menu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Podejmij gości czymś wyjątkowym i niecodziennym, na przykład krewetkami w sosie czosnkowym. Może nie jest to typowe danie na andrzejki, ale jeśli masz już opracowane inne przekąski, przyda się chociaż jedno wykwintniejsze danie na ciepło. Podpowiadamy, jak łatwo i szybko przyrządzić pyszne krewetki królewskie z sosem czosnkowym.

Składniki

  • 12 sztuk krewetek królewskich

  • 2 ząbki czosnku

  • pół cytryny

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

  • pół pęczka natki pietruszki

  • oliwa z oliwek

  • 2 łyżki koniaku lub brandy

  • sól i pieprz

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte i oczyszczone krewetki krótko obsmażamy z dwóch stron.

  • Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Przyprawiamy.

  • Dodajemy sok z połowy cytryny, wlewamy brandy i pół szklanki wody. Następnie dodajemy przecier i mieszamy.

  • Na koniec dosypujemy posiekaną natkę pietruszki. Krewetki podajemy z grzankami.

Ocena: 4,5