Wino z agrestu - przepis na wino deserowe
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sprawdź jak zrobić wino z agrestu i ciesz się jego niezwykłym aromatem. Bezpośrednio po ściągnięciu młode wino nie wykazuje pełni smaku i zapachu, czyli tzw. bukietu. Powstaje on dopiero podczas leżakowania, które powinno trwać 2-3 miesiące.
Sok pitny z agrestu i czarnej porzeczki
SKŁADNIKI
- 5 kg agrestu
- 0,6 l wody
- 0,4 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Agrest umyć i osączyć z wody, a następnie wycisnąć moszcz.
- Zagotować 0,3 litra wody z 0,2 kg cukru i zalać nią moszcz. Ubić owoce za pomocą drewnianej łyżki i odstawić na 6-8 dni w ciemne miejsce.
- Po upływie tego czasu dodać pozostałą ilość wody i cukru, a następnie odstawić wino w ciemne miejsce na 1,5 miesiąca.